Death Stranding - Ανάλυση και εξήγηση του trailerΤο νέο παιχνίδι του Hideo Kojima έχει προκαλέσει αναστάτωση, παράνοια (με την καλή έννοια, πιστεύω) και το κυριότερο έριδες ανάμεσα στους gamers. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι τελευταίες δηλώσεις του Kojima για ένα διαφορετικό Multiplayer που δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ. Αλλά πριν από αυτό τι είχε προηγηθεί για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση στην Ε3 για το νέο παιχνίδι του Kojima με τίτλο Death Stranding. Το περίεργο τρέιλερ με την παρουσία των Norman Reedus (γνωστό και ως Ντάρυλ από το The Walking Dead) και Mads Mikkelsen (γνωστός και ως Hannibal από την ομώνυμη σειρά) προκάλεσε έντονο hype στους φαν του Kojima και μία τάση για αμφισβήτηση στους gamers λόγω του ότι δεν κατανόησαν όσα είδαν. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες ακόμα μέχρι που στα Game Awards που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, βγήκε ένα νέο τρέιλερ φαινομενικά το ίδιο δυσνόητο με το πρώτο.Οι αναφορές στα Big bang ίσως βοηθούν, ίσως μπερδεύουν. Μας δίνουν ένα hint ότι ίσως γίνεται ένας πυρηνικός πόλεμος, κάτι που συνάδει και με την εικόνα των φυτών να μεγαλώνουν και να πεθαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτων. Επίσης ο πυρηνικός πόλεμος ως θέμα έχει εμφανιστεί ξανά σε έργα του Kojima san όπως το Neon Genesis Evangelion και το Nausicaa of the Valley of the Wind, όποτε ίσως αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ξανά. Επίσης ίσως ακολουθεί το ίδιο μοτίβο: να δείξει τον κόσμο στα πρόθυρα ενός καταστροφικού γεγονότος για ολόκληρο τον πλανήτη, όπως έκανε και στα δυο έργα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει αυτή τη θεωρία για το ίδιο μοτίβο είναι και αυτά τα γιγαντιαία ανθρωπόμορφα πλάσματα που είδαμε στο τρέιλερ που δεν φάνηκαν πολύ φιλικά και θύμισαν τους Angels από το Evangelion και τους God Warrios από το Nausicaa, πλάσματα ικανά για μεγάλες καταστροφές.

Γνωρίζουμε ότι ο Reedus ονομάζεται Sam
(με πιθανό επώνυμο Porter ή αυτό είναι το όνομα της εταιρίας που εργάζεται) και δουλεύει μαζί με δύο άντρες σε μία ομάδα που ξεφορτώνεται πτώματα όπως γράφουν τα ρούχα τους. Αυτή η λεπτομέρεια βοηθάει στο να εξηγηθεί και το τι κάνουν με το πτώμα  ( ας θυμηθούμε το τι συνέβη και στο προηγούμενο τρέιλερ όπου είδαμε κάτι ή κάποιον να επαναφέρει πτώματα στη ζωή). Καθώς βλέπουμε έναν από τους πράκτορες να προσπαθεί να βγάλει τον συνεργάτη του από το αναποδογυρισμένο όχημα συμβαίνουν μερικά πράγματα που ίσως μας δίνουν στοιχεία για το Gameplay.1) Το ρομπότ στις πλάτες των στρατιωτών (κάτι που φορούσε και ο Κοτζίμα στη συνέντευξη που έδωσε στη PSX) τους ειδοποιεί για εχθρική παρουσία άρα αυτό ίσως το έχουμε και καθώς παίζουμε ώστε να προσαρμόζουμε το παιχνίδι μας σε stealth.

2) Έχουν συσκευή στα χέρια τους που μετράνε την υγεία όποτε αυτό θα είναι το health bar μας. Όταν ο πράκτορας αυτοκτονεί με μαχαίρι για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών η συσκευή στο χέρι του πάει από μπλε σε κίτρινο και εν τέλει κόκκινο άρα έτσι θα βλέπουμε αν είμαστε στα πρόθυρα του να ψοφήσουμε.

Βλέπουμε το μωρό να είναι εκείνο που εν τέλει προειδοποιεί για εχθρική παρουσία και όχι το ρομπότ και αυτό επιβεβαιώνεται όταν ο Σαμ παίρνει στην κατοχή του το μωρό. Άρα το μωρό έχει δυνάμεις. Τα πλάσματα αυτά ίσως είναι από μία άλλη διάσταση, δεν μοιάζει να είναι απίθανο σενάριο. Επίσης βλέπουμε ότι θέλουν να απαγάγουν ζωντανούς ανθρώπους ένας θεός ξέρει γιατί, καθώς όταν πεθαίνουν και οι δύο τους αφήνουν.Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η μυστηριώδης φιγούρα που εμφανίζεται που έχει το ίδιο ακριβώς μηχάνημα στην πλάτη του όπως και ο Σαμ με τους συνεργάτες του αλλά αυτό είναι σαν να δίνει εντολές. Κάνει την ίδια κίνηση που έκανε και ο Μίκελσεν στο τρέιλερ που εμφανιζόταν, δηλαδή τους λέει να σωπάσουν και τους διατάζει να επιτεθούν. Οπότε ίσως είναι ο Μίκελσεν αυτός που βλέπουμε στο τρέιλερ.

Αφού αυτοκτονεί ο συνεργάτης του βλέπουμε τα πάντα εκτός από τον Σαμ να επιπλέουν (you'll flow too αναφορά στο It ποιος ξέρει) και από πίσω του και βασικά παντού γύρω του είναι κάποια πλάσματα με τεράστια χέρια που μοιάζουν με τις φιγούρες που έχουμε δει σε δυο τρέιλερ. Αν και αυτό μοιάζει να περπατάει ενώ εκείνες ήταν στον αέρα.  Ξαφνικά προκαλείται από το πλάσμα μία έκρηξη που σύμφωνα με κάποιες θεωρίες στέλνει τον Σαμ σε μία άλλη διάσταση. Πού στηρίζεται αυτή η θεωρία; Στο γεγονός ότι μετά την έκρηξη βλέπουμε δυο Σαμ, έναν γυμνό Σαμ μέσα στη θάλασσα με τα πάντα να είναι αντεστραμμένα και μερικά τερατώδη πλάσματα να κολυμπάνε πάνω από το νερό ενώ όλα τα ψάρια κολυμπάνε ανάποδα. Ενώ ο άλλος Σαμ με το μωρό πια μέσα του είναι στο βυθό της θάλασσας και με το που βγει στην επιφάνεια ξερνάει μερικά γλυκά μαύρα πλάσματα. Αν θυμηθούμε και τις δηλώσεις του Mads ότι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού θα είναι δυαδικοί τότε ίσως τους βλέπουμε σε διαφορετικές διαστάσεις μέσα στο παιχνίδι; Το τρέιλερ τελειώνει με την εικόνα μίας λίμνης (;) που έχει στερέψει από νερό και ένα πλάσμα να κείτεται νεκρό μέσα της αλλά και 5 μαύρες φιγούρες στον αέρα να δίνουν έναν απαισιόδοξο τόνο στο απελπιστικό ήδη σκηνικό καθώς ο Σαμ λέει πως ήρθε μία έκρηξη που θα είναι η τελευταία για το ανθρώπινο γένος.Αυτά ξέρουμε για το Death Stranding που καλώς ή κακώς έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης με το κοινό να είναι διχασμένο σε αυτούς που είναι βέβαιοι ότι θα είναι υπέροχο και ο Kojima-san θα τους δικαιώσει και στους haters που δεν χάνουν ευκαιρία να βγάζουν χολή για το νέο παιχνίδι ενός υπερτιμημένου παραγωγού. Εγώ προσωπικά τάσσομαι στην πρώτη πλευρά όχι γιατί είμαι ο μεγαλύτερος φαν του Kojima κλπ αλλά γιατί μου βγάζει κάτι υπέροχο και σκοτεινό αυτό το τρέιλερ, αν και χωρίς gameplay τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο. Μακάρι το Death Stranding να είναι το καλύτερο παιχνίδι του ps4. Εξάλλου μία συνεργασία Reedus, Del toro και Kojima μόνο σε καλό μπορεί να βγει!