5 περίεργα μουσικά facts

1. Ο σπουδαίος συνθέτης Joseph Haydn συνέχισε να απασχολεί τον κόσμο ακόμη και μετά το θάνατο του, όχι μόνο με τη μουσική του αλλά και με το μυαλό του. 
Όταν απεβίωσε  το 1809 στη Βιέννη, το κεφάλι του εκλάπη από φρενολόγους, επιστήμονες της εποχής που προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η δομή του κρανίου αλλά και του εγκεφάλου συνδέεται με τις ικανότητες ενός ατόμου. Το μυαλό της μουσικής ιδιοφυΐας Haydn  φυσικά ήταν το καλύτερο αντικείμενο προς εξέταση. Για 11 χρόνια το σώμα του συνθέτη παρέμεινε χωρίς το κεφάλι στο νεκροταφείο της Βιέννης και χωρίς κανένας να γνωρίζει για την απώλεια. Όταν πια η αποτρόπαια πράξη έγινε γνωστή,οι φρενολόγοι επέστρεψαν το κρανίο. Σύντομα αποδείχθηκε όμως ότι το κρανίο που επέστρεψαν ήταν κάποιου άγνωστου. Μετά από πολλές περιπέτειες, το πραγματικό κεφάλι βρέθηκε και  τάφηκε μαζί με το σώμα ύστερα από 145 χρόνια με κανονική τελετή κήδευσης στο Eisenstadt. Στον μαρμάρινο τάφο του μέχρι σήμερα βρίσκεται και το δεύτερο κρανίο αγνώστου προελεύσεως. 
2. Το κομμάτι του Bruce Springsteen "I'll stand by you always", γράφτηκε με έμπνευση το πρώτο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ. Όταν διάβασε στον γιο του τη Φιλοσοφική λίθο, εμπνεύστηκε τόσο από τους πρωταγωνιστές που αποφάσισε να γράψει ένα κομμάτι γι’ αυτούς. Ιδού:
3. Ο ελληνικός εθνικός ύμνος που αποτελείται από 158 στροφές είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στον κόσμο ενώ ο συντομότερος είναι ο εθνικός ύμνος της Ιαπωνίας με μόλις 4 γραμμές. 4. Ο πρόδρομος των υπηρεσιών που κάνουν streaming μουσικής βρίσκεται στο μακρινό 1897. Ο λόγος για το Telharmonium, ένα μουσικό όργανο πρώιμης ηλεκτρονικής μουσικής. Ο Thaddeus Cahill, ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα και την κατασκευή του τηλε-αρμονίου, είχε και την καινοτόμα πρόταση να διανέμεται ο ήχος που παρήγαγε το μουσικό όργανο μέσω του νεοσυσταθέντος τηλεφωνικού δικτύου σε οικιακούς συνδρομητές ή σε ξενοδοχεία και δημόσιους χώρους. Η υπηρεσία θα ήταν διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο και η μουσική θα παιζόταν live από δύο μουσικούς.   


5. Το τραγούδι που έγινε γνωστό από τον  Frank Sinatra “My Way” είναι το κομμάτι που έχει "σκοτώσει" τους περισσότερους ανθρώπους την τελευταία δεκαετία. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι πέθαναν στο διάστημα 2002-2012 στις Φιλιππίνες, την ώρα που τραγουδούσαν αυτό το κομμάτι σε πάρτυ ή καραόκε, κάνοντας το έτσι το πιο φονικό κομμάτι των τελευταίων ετών