Παραβάσεις: Κώστας Καρυωτάκης - ΚΠΙΣΝ


Ανοιχτή για το κοινό θα είναι η δραματουργική σύνθεση που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα αφορά το έργο και τη ζωή του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Καρυωτάκη. Ποιήματα, πεζά και επιστολές από όλη τη διάρκεια της ζωής του, έρχονται να συνθέσουν το πορτραίτο του λυρικού ποιητή στα πλαίσια της ενότητας "Θεατρικές Παραβάσεις" που έχει ξεκινήσει στο ΚΠΙΣΝ από το 2016. Αυτή η σειρά θεατρικού αναλογίου επανεξετάζει την κλασική δραματοποιημένη ανάγνωση θεατρικών κι άλλων κειμένων, απευθυνόμενη στο σύγχρονο κοινό, εμπλουτισμένη με καινοτόμες προσεγγίσεις.  
Ο Νίκος Κουρής και η Εύη Σαουλίδου θα ερμηνεύσουν μία σύνθεση από αποσπάσματα από την ανθολογία του Κώστα Καρυωτάκη με την σκηνοθετική επιμέλεια της Έφης Θεοδώρου και τη συνοδεία πιάνου του Διονύση Μαλλούχου.


Ο Κώστας Καρυωτάκης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του Μεσοπολέμου. Εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης και παράλληλα κοινωνικός αν όχι βαθιάς πολιτικός ποιητής, αρνητής της κρατούσας τάξης, μεταφραστής καταραμένων ποιητών, είναι ο ιδανικός αυτόχειρας που έδωσε τέλος στη ζωή του στα τριάντα δύο του χρόνια καθώς οι συνεχείς μεταθέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες από πόλη σε πόλη, οι διώξεις για τη συνδικαλιστική του δράση, οι συκοφαντίες και η κλονισμένη του υγεία έριχναν βαριά σκιά πάνω στην, ούτως ή άλλως, ευαίσθητη κράση του.
Μόνο μπορεί να μείνουνε κατόπι μας οι στίχοι,
δέκα μονάχα στίχοι μας θα μείνουνε καθώς
τα περιστέρια που σκορπούν οι ναυαγοί στην τύχη,
κι όταν φέρουν το μήνυμα δεν είναι πια καιρός.


*Μετά την έναρξη, η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος.