Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας - Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου, τιμάει η Αθήνα με πολλές δωρεάν εκδηλώσεις.

Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" στις 20:00Θεατρική παράσταση με τίτλο "Η προίκα" με τη Στέλλα Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Φ. Μακρή. 
Ένας μονόλογος για την ημέρα της Γυναίκας.
Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά.


Δήμος Αμαρουσίου

Τριήμερο αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον Δήμο Αμαρουσίου.

• Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 ώρα 21:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής 
Θεατρική παράσταση "Κόκκινη Μνήμη" της Πολύνας Γκιωνάκη 
Συντελεστές: 
Ερμηνεία : Πολύνα Γκιωνάκη 
Σκηνοθεσία - Διδασκαλία - Μουσική επιμέλεια - Βίντεο: Γιάννης Βαμβακάς 

• Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018 ώρα 20:00 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δημαρχείου Αμαρουσίου 
Ημερίδα "Η υγεία της γυναίκας" 
Ομιλητές 
1. Γιώργος Πατούλης - Δήμαρχος Αμαρουσίου,Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας 
2. Χρήστος Παπασιδέρης-Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Παν/μιου Αλεξανδρούπολης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. 
3. Γιώργος Κολλιόπουλος- Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιμελητής Μαιευτηρίου "Έλενα Βενιζέλου" 
4. Δανιάς Δημήτρης - Οικογενειακός Σύμβουλος 
Ο Δήμος Αμαρουσίου θα παρέχει Δωρεάν Ιατρικό-Διαγνωστικό Έλεγχο από τους Ιατρούς Ομιλητές σε όλες τις γυναίκες που θα παρευρεθούν στην Ομιλία. 

• Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 ώρα 11:00 Κλειστό Γυμναστήριο "Σπύρος Λούης" 
Ανοιχτό Πρόγραμμα Γυμναστικής "Γυμναστείτε" με την Ολυμπιονίκη Πηγή Δεβετζή 
Η Ολυμπιονίκης και γυμνάστρια Πηγή Δεβετζή θα γυμνάσει και θα δώσει συμβουλές στις συμμετέχουσες με στόχο την Υγεία και την Ευεξία της Σύγχρονης Γυναίκας. 

Εργαστήρι Ενηλίκων του Δήμου Βύρωνα

Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων του Δήμου Βύρωνα, παρουσιάζει την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στις 19.30, στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Νέα Ελβετία", ένα εναλλακτικό αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που ΟΧΙ δεν είναι γιορτή! Δεν είναι μια ακόμα αφορμή να φορέσουμε τις γόβες μας και να προσφέρουμε τριαντάφυλλα. Είναι αφορμή για σκέψη, διάλογο και αφύπνιση. Μια ιστορική αναδρομή στην θέση της γυναίκας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, με χιουμοριστική ματιά. 


"Απαντάμε στα ερωτήματα, προλαβαίνουμε τον καρκίνο"

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 13:30, διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών του ΥΠ.ΠΟ.Α και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ".

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ένας γιατρός ειδικός σε θέματα καρκίνου του μαστού, μία κοινωνική λειτουργός και μία εθελόντρια του Συλλόγου "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ", δηλαδή γυναίκα με εμπειρία της ασθένειας. Μετά το τέλος των ομιλιών θα δοθούν απαντήσεις σε ό,τι ερωτήματα τεθούν και σε όλες τις συμμετέχουσες θα διανεμηθεί έντυπο, ενημερωτικό υλικό πρόληψης. ​

Είσοδος αμφιθεάτρου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: Τοσίτσα 1
Πληροφορίες: Τηλ. 213214 4856/-4858, 210 3220992 
Έκθεση "100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας"

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχει στον εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας εγκαινιάζοντας στις 8 Μαρτίου έκθεση με τίτλο: 100 χρόνια συμμετοχής γυναικών στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 18:30 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Κώστας Μιχαηλίδης.

Η έκθεση, βασισμένη σε πρωτογενές υλικό που απόκειται στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής, διηγείται μια διαδρομή που πρωτοξεκίνησε στις 16 Ιουνίου του 1916 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Μέσα από αρχειακά τεκμήρια, φωτογραφίες, αφίσες, εκδόσεις, επεξηγηματικά κείμενα και video, ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει την πρόοδο που συντελέστηκε στο χρόνο, από τις κυρίες και δεσποινίδες που προσελήφθησαν το 1916 δια βοηθητικάς εργασίας έως τις πρόσφατες γενιές του γυναικείου δυναμικού που μπορούν να προσβλέπουν, αν και μειοψηφικά σε σχέση με το άλλο φύλο, στην κατάληψη θέσεων όλης της ιεραρχίας.


Δήμος Περιστερίου - "Δεν γιορτάζουμε… τιμούμε τη Γυναίκα!"

Ο Δήμος Περιστερίου θα τιμήσει τη Γυναίκα, μέσα από τα πρόσωπα των γυναικών που δίνουν την μάχη της καθημερινότητας για μια πόλη πράσινη και καθαρή, μέσα από τα πρόσωπα των γυναικών που με κρύο και με ζέστη αψηφώντας την όποια δυσκολία εργάζονται για τον ευπρεπισμό της πόλης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας, Πέμπτη 8 Μαρτίου, ώρα 19.00 στο Πολιτιστικό - Συνεδριακό Κέντρο Δημαρχείου Περιστερίου.


"Έντεκα" θεατρική παράσταση 

Για την "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας", ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Υπεύθυνη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Βίκυ Ανδρικοπούλου μας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση "Έντεκα", την Πέμπτη 8 Μαρτίου και ώρα 19.00, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου Π. Φαλήρου.
Η παράσταση έχει βραβευθεί από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Μια ιστορία γυναικείας εκδίκησης της Μίρκας Στρατικοπούλου σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Μυλωνά. 

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα 
Ερμηνεύουν οι: Ιάκωβος Μυλωνάς, Αντιγόνη Σταυροπούλου και Ειρήνη Καραγιώργου. 
Διάρκεια 1 ώρα και 20 λεπτά. 


"Άρωμα Γυναίκας" στην Ελληνοαμερικανική ένωση

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC)σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) παρουσιάζουν τη συναυλία της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων "Άρωμα Γυναίκας".

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε μία διαδρομή από την Αναγέννηση μέχρι την σύγχρονη εποχή, η Χορωδία ερμηνεύει έργα που αναφέρονται σε γυναικεία πρόσωπα, μελοποιημένη ποίηση που περιγράφει τον έρωτα για μία γυναίκα καθώς και έργα από γυναίκες συνθέτριες. 

Στην συναυλία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα των συνθετών: Madalena Casulana, Eliza Gilkyson, Orlande de Lassus, John Wilbye, Νίκου Γούναρη, Μίκη Θεοδωράκη, Παύλου Καρρέρ, Γεωργίου Λαμπελέτ, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Μάνου Χατζιδάκι. Συμμετέχει ο πιανίστας Θάνος Μαργέτης και διευθύνει ο μαέστρος Σταύρος Μπερής.


Peace Talk: Γυναίκες από τα σύνορα στην πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση


Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, το Peace Talk έρχεται στην πρωτεύουσα μετά την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Οι γυναίκες των συνόρων, χριστιανές και μουσουλμάνες, μας καλούν μιλώντας την αλήθεια και δίνοντάς μας μια μοναδική δυνατότητα να τις γνωρίσουμε και να τις ακούσουμε. 

Με τη στήριξη και τη χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, o Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και η Εκδοτική-Πολιτιστική Εταιρεία ΑΠΑΡΣΙΣ παρουσιάζουν το Peace Talk, μια πολιτισμική και κοινωνική παρέμβαση που εξυμνεί την ισότητα, την αλήθεια και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, και φέρνει τα σύνορα στην Αθήνα. 

Το Peace Talk ανεβαίνει στις 8, 9 και 10 Μαρτίου στις 21:00 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, σε μια από τις πλέον πολυπολιτισμικές περιοχές της πόλης, με ελεύθερη είσοδο. Η εναρκτήρια παράσταση θα δοθεί την 8η Μαρτίου, σηματοδοτώντας και τη σημασία του φύλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 

Ημερίδα διοργανώνεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, 11.00πμ - 15.00μμ, με αφορμή το έργο και με θέμα "Σκηνές "συμφιλίωσης": τα σύνορα και η γλώσσα του φύλου". 

Αποχαιρετώντας την πόλη της Αθήνας και βλέποντας την Ακρόπολη θα γίνει δρώμενο δρόμου, το βράδυ του Σαββάτου 10 Μαρτίου καθώς έρχεται η επόμενη μέρα, στις 12.01, έξω από το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Άη Στράτη, απέναντι από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και λίγο πιο κάτω από τις Συναγωγές, στην Αγ. Ασωμάτων 31,στο Θησείο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις έννοιες της συνύπαρξης, της μνήμης και του σεβασμού. 

Ιανός 

Τετάρτη, 7 Μαρτίου στις 18:00
Ιωάννα Κορομηλά & Κατερίνα Τσεμπερλίδου | Η γυναίκα του σήμερα

Ο IANOS ARTSHOP@GOLDEN HALL σας προσκαλεί στο Art Event και υπογραφής βιβλίου της εικαστικού Ιωάννας Κορομηλά και της συγγραφέως Κατερίνας Τσεμπερλίδου. Μία παρουσίαση στις 7/3 αφιερωμένη στη Γυναίκα του σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Η συγγραφέας Κατερίνα Τσεμπερλίδου θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της Οι Ελληνίδες είναι θεές των εκδόσεων Χάρτινη Πόλη, ενώ ταυτόχρονα το κοινό θα μπορεί να ξεναγηθεί στην έκθεση εικαστικού κοσμήματος και μικρογλυπτικής της Ιωάννας Κορομηλά.Διάρκεια έκθεσης: 7-17 Μαρτίου 2018

Πέμπτη, 8 Μαρτίου στις 20:30
Σάκης Παπαδημητρίου | «Ωδή στη Γυναίκα»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι εκδόσεις ΗΔΥΦΩΝΟ παρουσιάζουν στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ τον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, σε έναν μουσικό διάλογο με δυο λογοτεχνικά κείμενα των εκδόσεών τους, το Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας της Αναστασίας Ευσταθίου και το Γυναικών καθρέφτισμα της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιώργος Αναστασόπουλος: πιάνο
Νίκος Παρασκευόπουλος: κιθάρα, κρουστά
Σάκης Παπαδημητρίου: κιθάρα, παραδοσιακά όργανα
Τραγουδούν : Δώρα Πετρίδη και Έλενα Παπαδημητρίου
Συμμετέχει επίσης και η φοιτήτρια Βασιλική Φουντούκου ως αναγνώστρια

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στις 12:00
Παρουσίαση Βιβλίου
Oι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο IANOS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Σχινά, Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια - 40 Μοναδικές Ελληνίδες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα τιμήσουμε και θα γνωρίσουμε τις ιστορίες 40 μοναδικών Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες και μας έδειξαν πώς με την τόλμη και την αφοσίωσή σε αυτό που θέλουμε με όλη μας την καρδιά, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν θέλεις κάτι με όλη σου την καρδιά. Δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις όταν λαχταράς να γίνεις η καλύτερη σ’ αυτό που αγαπάς. Οι ιστορίες σαράντα μοναδικών Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες, δείχνουν και σε σένα τον δρόμο. Μη δειλιάζεις, μη συμβιβάζεσαι. Δείξε τόλμη και αφοσίωση σ’ έναν σκοπό και θα τα καταφέρεις.
Ιανός
Διεύθυνση: Σταδίου 24
Περιοχή: Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 32 17 810