Προστασία ανέπαφων καρτώνΟι χρεωστικές κάρτες αποτελούν πλέον μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής μας. Έπειτα από την υποχρεωτική καθιέρωση των συσκευών POS τον Ιούλιο του 2016, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες, οι οποίες έχουν ένα τσιπ για ανέπαφη λειτουργία.

Πηγή φωτογραφίας: nbg.gr

Το τσιπ που βλέπουμε στην αριστερή πλευρά της κάρτας λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας RFID. Συνοπτικά, η RFID (Radio Frequency Identification)  χρησιμοποιεί ραδιοκύματα προκειμένου να συνδεθεί με τον αναγνώστη (σύστημα POS), προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή.

Όπως κάθε τεχνολογία, έτσι και αυτή μπορεί να υποπέσει στα χέρια επιτηδείων. Με ένα scanner και μόλις ελάχιστα εκατοστά απόσταση από οποιονδήποτε κρατάει ανέπαφη κάρτα, μπορούν να υποκλέψουν τα προσωπικά στοιχεία και να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό μας. Υπάρχουν άπειρα βίντεο στο διαδίκτυο που εξηγούν ακριβώς πώς γίνεται αυτή διαδικασία.

Έχουν βρεθεί ορισμένες λύσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τις κάρτες, τις ταυτότητες με τσιπ, τα διπλώματα αυτοκινήτου, τα διαβατήρια και γενικά οτιδήποτε περιέχει τσιπ. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά πορτοφόλια, ή θήκες για τις κάρτες και τις ταυτότητες. Περιέχουν περίβλημα αλουμινίου, το οποίο παρεμποδίζει την κυκλοφορία των ραδιοκυμάτων.

Πηγή φωτογραφίας: Pinterest


Μπορείτε να αναζητήσετε παρόμοιες θήκες πληκτρολογώντας στο διαδίκτυο: “RFID blocking wallet/case”, ανάλογα με το τι χρειάζεστε. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατασκευάσετε μόνοι σας μία θήκη χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό αλουμινόχαρτο και φροντίζοντας οπωσδήποτε να καλύψετε το τσιπ της κάρτας περιμετρικά.