«Αλληλογραφία» της Μαρίας Παπαγεωργίου
Ο λόγος για το νέο δίσκο της Μαρίας Παπαγεωργίου, που κυκλοφόρησε τη Μ. Παρασκευή με την «Εφημερίδα των Συντακτών», με διασκευές κομματιών του Μίκη Θεοδωράκη. Κομμάτια παλιά, και όχι τόσο γνωστά στο ευρύτερο κοινό, ερμηνευμένα μοναδικά από μια μοναδική ερμηνεύτρια, που καταφέρνει να τα κάνει δικά της και να τους δώσει νέα πνοή αρκετά χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεσή τους. 

Όλα άρχισαν από τη διασκευή της Μαρίας στο κομμάτι «Ξημερώνει», το οποίο ήταν ο λόγος που ο Μίκης ξεκίνησε την αλληλογραφία μαζί της (εξ ου κι ο τίτλος του δίσκου), προκειμένου να διασκευάσει και άλλα κομμάτια του. Μέρος αυτής της αλληλογραφίας υπάρχει και σε φυλλάδιο στο δίσκο. Ύστερα από μήνες επικοινωνίας, το ταξίδι της δημιουργίας του δίσκου κατέληξε σε μια ζωντανή ηχογράφηση των κομματιών στο Skrow Theater το Φεβρουάριο.

Το αποτέλεσμα; 10 κομμάτια ξεχωριστά μεταξύ τους, που όμως ταυτόχρονα νοιώθεις πως, στην ακρόασή τους, η μετάβαση από το ένα στο άλλο είναι φυσική, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη δουλειά με αρχή, μέση και τέλος. Φυσική επίσης είναι και η ερμηνεία των κομματιών, που νομίζεις ότι ο Μίκης τα έγραψε για τη Μαρία.

Όλα αυτά φτιάχνουν ένα δίσκο που αξίζει να υπάρχει στις δισκοθήκες σας, καθώς είναι μια δουλειά που στέκεται μόνη της, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να δώσει και το έναυσμα σε νεαρά άτομα να ψάξουν παραπάνω τη δουλειά του Μίκη, που αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ελληνική μουσική.

Όσο για τη Μαρία, το ήθος της φαίνεται και από το πώς προσέγγισε τα κομμάτια του Μίκη στη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά και γενικότερα από την αμεσότητα που έχει με τον κόσμο, όχι μόνο πάνω στη σκηνή, αλλά κι εκτός αυτής. Για τη φωνή της δε χρειάζονται πολλά λόγια, φτάνει μια ακρόαση για να πειστείτε. Κι αν θέλετε να επιβεβαιώσετε τα λεγόμενά μου, αρκεί να περάσετε από το Σταυρό του Νότου, όπου θα βρίσκετε για 3 Παρασκευές (13, 20 και 27 Απριλίου) η Μαρία Παπαγεωργίου μαζί με το Χρήστο Θηβαίο, στην παράταση των χειμερινών τους παραστάσεων.