Γιατί να πας στο Athens Science Festival


Από τις 24 μέχρι τις 29 Απριλίου, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Athens Science Festival, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Με ομιλίες, εργαστήρια, προβολές, αφιερώματα, αλλά και πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, αυτό το φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία για να μάθουμε κάτι καινούριο, να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στον χώρο, αλλά κυρίως να έρθουμε πιο κοντά στην επιστήμη σαν άτομα. 

Σε μια κοινωνία με τόσο ανεπτυγμένο επιστημονικό επίπεδο, εν έτη 2018, παρατηρούμε ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στερείται βασικών γνώσεων, που έχουν καταστεί προσβάσιμες στην πλειονότητα. Γνωστά παραδείγματα του φαινομένου είναι οι flat-earthers (αυτοί που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη), οι πολέμιοι των εμβολιασμών, αλλά και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που τους διακατέχει η άγνοια, και επιλέγουν πρακτικές και μύθους αντίθετους με αυτό που επιτάσσει η λογική κι η επιστήμη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση (π.χ. ομάδες μανάδων στα κοινωνικά δίκτυα).

Το εκπαιδευτικό σύστημα από την άλλη, βασιζόμενο στην παπαγαλία και τη βαθμοθηρία, δεν ωθεί το μαθητή στην ουσιαστική γνώση, ούτε δύναται να του εμπνεύσει την επιθυμία για περαιτέρω εξερεύνηση. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα, βλέπουμε πως το σχολείο, όπως είναι διαμορφωμένο, δεν επιτρέπει στο μαθητή να πράξει έξω από τα όρια που του θέτει. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι καθηγητές που έχουν όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν, και προσπαθούν να δώσουν κάτι παραπάνω στους μαθητές, που δε θα τους χρειαστεί στις εξετάσεις, αλλά ίσως να είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά της περιέργειας και της επιθυμίας να ανακαλύψουν πράγματα.

Τέλος, το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο των περισσότερων προγραμμάτων των ΜΜΕ, με κύριο μέσο την τηλεόραση, αποτελεί τροχοπέδη στη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας που θα προβληματιστεί ουσιαστικά, καθώς και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Ένα μέσο που έχει τη δυνατότητα να φέρει όλο τον κόσμο σε επαφή με ουσιαστική γνώση, έχει καταλήξει να είναι το μέσο που τον αποχαυνώνει. Ευτυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, με την εμφάνιση του Διαδικτύου, έχουμε τη δυνατότητα μιας πιο άμεσης επαφής με τη γνώση. Αδιαμφισβήτητα υπάρχει κι εκεί παραπληροφόρηση, αλλά η δυνατότητα να δεις πληροφορίες για το ίδιο θέμα από ποικίλες πηγές, σε καθιστά ικανό να επεξεργαστείς καλύτερα αυτό που δέχεσαι, και να καταλήξεις σε ένα πιο ολοκληρωμένο συμπέρασμα.

Με δράσεις όπως το Athens Science Festival λοιπόν, μας δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίσουμε την επιστήμη, άσχετα από το πεδίο απασχόλησης ή τις σπουδές μας. Διότι η επιστήμη δεν είναι μόνο για τους λίγους που τη σπούδασαν, αλλά για όλους όσοι είναι περίεργοι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφτείτε τη σελίδα http://www.athens-science-festival.gr/