Γιατί τα γυναικεία ρούχα δεν έχουν τσέπες;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο τα γυναικεία ρούχα δεν έχουν τσέπες, ή αν έχουν για ποιο λόγο είναι τόσο μικρές; Μάλιστα, μερικές φορές ενδέχεται να είναι απλά διακοσμητικές. Συνήθως, χωρούν μόνο αντικείμενα μικρού μεγέθους, αλλά σε καμία περίπτωση κινητά τηλέφωνα. Η απάντηση ανάγεται περίπου στο Μεσαίωνα.

Μέχρι και τον 17ο αιώνα, ούτε τα γυναικεία αλλά ούτε και τα ανδρικά ρούχα περιελάμβαναν τσέπες. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κάποιου είδους εσωτερική φόδρα που τη διαμόρφωναν ως  τσέπη ή εναλλακτικά κρατούσαν τσάντα. Το 18ο αιώνα ξεκίνησαν να προστίθενται τσέπες στα ανδρικά ρούχα. Οι γυναίκες δε θεωρούνταν ισότιμες με τους άνδρες και για αυτό δεν μπορούσαν να έχουν εξωτερικές τσέπες. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά αρκεί μόνο να σκεφτεί κάποιος τη χρησιμότητά τους. Αν δεν έχουν τσέπες τα ρούχα, σε ποιο σημείο θα κρύβει η γυναίκα τα χρήματα; Η απάντηση είναι μέσα από το φουστάνι. Επομένως αυτομάτως δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν μόνες τους στην αγορά ή σε δημόσια σημεία, καθώς ή θα κρατούσαν τσάντα ή θα έπρεπε να σηκώσουν το φουστάνι για να βγάλουν χρήματα. Το δεύτερο ενδεχόμενο σαφώς απορρίπτεται.

Περίπου στο 1850, άρχισε να εισάγεται η τσέπη στα γυναικεία ρούχα μέσω του κινήματος της γυναικείας ανεξαρτησίας. Οι τσέπες αντιπροσώπευαν την αυτονομία. Δεν παρέμειναν ωστόσο για πολύ, επειδή οι επικρατέστεροι σχεδιαστές μόδας θεωρούσαν πως χωρίς τσέπη η γυναικεία σιλουέτα θα φαινόταν πιο τονισμένη και όμορφη. Χωρίς τσέπες στα ρούχα οι γυναίκες αναγκάζονται να αγοράζουν τσάντες, ξοδεύοντας έτσι ακόμη περισσότερα χρήματα. Η Coco Chanel ήταν η πρώτη στη σύγχρονη εποχή που πρόσθεσε τσέπη, καθώς ήθελε τα ρούχα να είναι προπάντων άνετα.


Πηγή φωτογραφίας: biography.com

Αν και πλέον η γυναικεία θέση είναι ελαφρώς καλύτερη, πολλά ρούχα εξακολουθούν να μην περιλαμβάνουν αυτόν τον πολύτιμο χώρο. Ένας από τους λόγους είναι ότι ακόμη και σήμερα δίδεται προτεραιότητα στο πώς θα εφαρμόζει το ύφασμα πάνω στο σώμα. Οι ιθύνοντες των μεγαλύτερων εταιρειών fast-fashion (οι οποίοι σχεδιάζουν τα ρούχα που φοράμε στην καθημερινότητά μας) αντιγράφουν παρορμητικά τα ρούχα των σχεδιαστών από τις πασαρέλες. Τα ρούχα που παρουσιάζονται στην πασαρέλα δεν προορίζονται για τον μέσο άνθρωπο και την καθημερινότητά του. Αυτό δημιουργεί τη γνωστή αλυσίδα του η-τσέπη-μου-δε-χωράει-τίποτα-χρειάζομαι-οπωσδήποτε-τσάντα.


Βιβλιογραφία
theatlantic.com
“The gender politics of pockets”, Tanya Basu, 2014
Cataloguemagazine.com.au,
“Coco Chanel created the first feminine wardrobe, gave us pockets and pants.”, Rosie Dalton, 2015