Παιχνίδια σε remaster: Επιστροφή στο παρελθόν ή έλλειψη ιδεών;Assassin's Creed The Ezio Collection, Final Fantasy XII: The Zodiac Age, Bioshock The Collection, Okami, Call of Duty Modern Warfare, Uncharted the Nathan Drake Collection, The Last of Us, Wipeout Omega Collection, Crash Bandicoot N.Sane Trilogy, Shadow of The Colossus. Αυτά είναι ως τώρα τα πιο γνωστά remastered παιχνίδια για το PS4 και όταν στις 8 Δεκεμβρίου στην PSX ανακοινώθηκε ότι θα επαναφέρουν το Medievil, πολλοί δυσανασχέτησαν κατηγορώντας τη Sony και τις άλλες εταιρίες για έλλειψη πρωτότυπων ιδεών. Πρόκειται όντως για έλλειψη νέων ιδεών ή έχουμε μία νοσταλγική τάση επιστροφής στο παρελθόν;

Τα remaster παιχνίδια ταξιδεύουν στο σήμερα τρομερά βελτιωμένα. Όχι μόνο στα γραφικά αλλά και στους ήχους και τις κινήσεις. Σε πολλά προστίθεται νέο gameplay με νέες δοκιμασίες, νέα πράγματα να κάνεις,  photo mode με απίστευτες λεπτομέρειες αν σου αρέσει να ζεις και να αποθηκεύεις τον κόσμο στον οποίο παίζεις, νέα επίπεδα και όπλα. Όσο πιο καινούργια είναι η κονσόλα στην οποία προσφέρεται το κάθε παιχνίδι, τόσο πιο πολλές δυνατότητες αυτό αποκτά. Έτσι το παιχνίδι εμπλουτίζεται, βελτιώνεται και οι δυνατότητες του αξιοποιούνται στο έπακρο προσφέροντας όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία στον gamer.   Άρα αξίζουν τα remastered παιχνίδια;


Ratchet and Clank

Φυσικά και ναι! Το gaming είναι κάτι διαχρονικό. Παιχνίδια μπορεί να παίζει κάποιος που είναι 50 και κάποιος που είναι 5. Άτομα που δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν το Shadow of the Colossus τότε, ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της εποχής του, χάρη σε αυτή την remastered έκδοση έπαιξαν ένα αριστούργημα, ενώ επέστρεψαν και για λίγο στα παιδικά τους χρόνια μέσα από αυτή την εμπειρία. 

Όσον αφορά τους νεότερους gamers, για την Sony αλλά και την κάθε εταιρεία, τα νεότερα παιδιά αποτελούν ένα ολοκαίνουργιο αγοραστικό κοινό, που δεν είχε την τύχη να παίξει με κάποια από τα παλαιότερα παιχνίδια όταν αυτά κυκλοφόρησαν. Πέρα από μια έξυπνη κίνηση όμως όσον αφορά τις πωλήσεις, τα remaster δίνουν και μια άλλη δυνατότητα στους νεότερους αγοραστές. Να γνωρίσουν αυτά τα κλασικά παιχνίδια που για αυτούς είναι μια ολοκαίνουργια εμπειρία, να πάρουν μία γεύση από το πώς ήταν τα παιχνίδια πριν δέκα και είκοσι χρόνια, αλλά φυσικά και να γνωρίσουν όλα αυτά τα αριστουργήματα που έθεσαν τις βάσεις του gaming όπως το ξέρουμε σήμερα. 

Είναι κρίμα παιχνίδια που έχουν γράψει ιστορία να μην βελτιώνονται και να έρχονται στις νέες κονσόλες. Και το ίδιο ισχύει και για το Medievil. Είναι ένα παιχνίδι που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε πρώτη φορά στο playstation 1 και αποτελεί ένα από τα πολυαγαπημένα παιχνίδια των φανς. Οπότε ένα collection με τα τρία παιχνίδια της σειράς δε θα χάλαγε κανέναν.


Crash Bandicoot

Όσο κι αν οι κονσόλες έχουν εξελιχθεί, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα διαφέρουν πολύ από τα κλασικά games, χάρη στην επανακυκλοφορία παλιών παιχνιδιών υπάρχει η ποικιλία στην αγορά. Δεν μένουμε στα σύγχρονα παιχνίδια. Ξαναεπισκεπτόμαστε ή γνωρίζουμε τώρα -δεν έχει σημασία- κλασικά παιχνίδια, από μία άλλη εποχή, τότε που το PlayStation 1 και 2 ήταν ό,τι πιο καινούργιο.

Τα remastered παιχνίδια μας προσφέρουν την ευκαιρία να παίξουμε αριστουργήματα που αλλιώς δε θα μπορούσαμε εύκολα. Αν προσθέσεις σε αυτό την προνομιακή τιμή στην οποία κυκλοφορούν και το πόσο όμορφα και βελτιωμένα είναι είναι απορίας άξιο πως μερικοί κατηγορούν τις εταιρίες για αυτή την προσπάθεια. Είτε είσαι νοσταλγός της εποχής εκείνης και των παιχνιδιών που καθόρισαν την παιδική σου ηλικία, είτε είσαι νέος και θες να γνωρίσεις games από την δεκαετία του '90, είτε απλά θες να δοκιμάσεις ένα τέτοιο παιχνίδι, βασισμένο στα πρότυπα εκείνης της εποχής, τα remastered είναι σίγουρα μια αξιόλογη πρόταση για εσένα.