5 τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε στο πρωινό μας


Μια παλιά ρήση λέει: "Το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος". Αυτή η παροιμία κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Έπειτα από τη "νηστεία" της νύχτας ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά για την ορθή λειτουργία του. Και μπορεί το βασιλικό πρωινό σου να είναι πλούσιο όπως θα έπρεπε, μήπως όμως οι επιλογές σου αυξάνουν την περίμετρο της μέσης και των γοφών σου; Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι 5 τροφές που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε στο πρωινό μας γεύμα.


Δημητριακά πρωινού


 Αν και για τους περισσότερους από εμάς τα δημητριακά θεωρούνται μία λαχταριστή και υγιεινή τροφή με την οποία θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει τη μέρα του, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά. Ακόμα και τα πιο υγιεινά δημητριακά, όπως τα κουάκερ είναι πλούσια σε ζάχαρη, ενώ η προσθήκη δημητριακών ολικής άλεσης δεν θα βελτιώσει την κατάσταση.

Pancakes


Σίγουρα αποτελούν την πιο μοντέρνα και, φυσικά πεντανόστιμη, επιλογή πρωινού που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δυστυχώς, όμως τα νέα είναι άσχημα. Λόγω της ζάχαρης και της μεγάλης ποσότητας αλευριού που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή τους, τοποθετούνται στη λίστα των πιο ανθυγιεινών τροφών που θα καταναλώσει κανείς, όχι μόνο στο πρωινό του αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

Χυμοί

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν την χειρότερη επιλογή πρωινού που μπορείς να κάνεις αν θες να μειώσεις την όρεξή σου και να δεις το νούμερο στη ζυγαριά σου να πέφτει. Ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί εμπεριέχουν πολύ ζάχαρη και χρωστικά συστατικά που βλάπτουν την υγεία. Και μιας που δεν θα έχεις καταναλώσει τροφές που εμπεριέχουν πρωτεΐνες ή φυσικές ίνες, οι οποίες είναι ικανές να απορροφήσουν τα σάκχαρα, όταν πέσουν ξανά τα επίπεδα του σακχάρου θα νιώθεις κούραση και πείνα ξανά.

Γιαούρτι με γεύσεις


Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με φρέσκα φρούτα αγγίζει το τέλειο πρωινό! Ένα κεσεδάκι όμως με γεύση φρούτων και χαμηλά λιπαρά δεν θα στο συνιστούσα. Κάποια από αυτά τα γιαούρτια περιέχουν περισσότερη ζάχαρη ακόμα και από μία μπάλα παγωτό. Ενώ, λοιπόν, εσείς νομίζετε ότι προσέχετε τη διατροφή σας, στη πραγματικότητα τη ζημιώνετε. 


Καθόλου πρωινό


Τέλος μια τροφή που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις το πρωί είναι... η καθόλου τροφή! Γιατί είναι όμως σημαντικό να τρώμε πρωινό;
  • Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ένας στους τρεις παραλείπει το πρωινό γεύμα. Μπορεί οι ρυθμοί ζωής να εντείνονται διαρκώς, όμως μια τέτοια παράλειψη θα ήταν επιζήμια για τον οργανισμό μας. Οι λόγοι για να αρχίσεις να καταναλώνεις φαγητό από αύριο κιόλας είναι πολλοί, καθώς παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ώστε οι ημερήσιες ανάγκες σε αυτά να είναι κατανεμημένες σωστά μέσα στη μέρα.

  • Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
  • Μειώνει την όρεξη για μεγάλες ποσότητες φαγητού στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.