Σπύρος Μακρής: "Για μένα η μουσική είναι η ανώτερη μορφή τέχνης"

σπύρος μακρής τραγουδιστής

Ο Σπύρος Μακρής είναι 34 ετών, μένει στην Αθήνα όπου σπούδασε φιλολογία και παράλληλα ασχολείται με τη μουσική.  Η μουσική για αυτόν δεν είναι απλώς ένα χόμπι, αφού σκοπεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον. Δηλώνει πως του αρέσουν απλά πράγματα όπως μια βόλτα για καφέ με φίλους, μια καλή ταινία ή ένας ωραίος δίσκος. Ας τον γνωρίσουμε. 

-Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με το τραγούδι;

Από την παιδική μου ηλικία μου άρεσε πολύ η μουσική κυρίως η ποπ που ήταν όταν ήμουν παιδί στο απόγειό της. Η στροφή και η μεγάλη ανακάλυψη έγινε λίγο αργότερα όταν ένας συμμαθητής μου έγραψε μια κασέτα με Τρύπες και Νιρβάνα όπου ήταν η πρώτη επαφή μου με το ροκ και μπορώ να πω ήταν κάτι το μαγικό. Αργότερα στο Γυμνάσιο ξεκίνησα  να ακούω Σιδηρόπουλο και όλη την ελληνική ροκ σκηνή που ήταν σε άνθηση. Όταν άκουσα Σιδηρόπουλο θέλησα να κάνω και εγώ δικά μου τραγούδια και έτσι ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα μόνος από ένα τετράδιο με γνωστά ελληνικά τραγούδια σε ταμπλατούρες και σιγά σιγά να γράφω και στίχους. 

-Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε/με ποιον θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Ο καλλιτέχνης ο οποίος θαυμάζω είναι ο Παύλος Παυλίδης και με την εποχή  με ξύλινα σπαθιά αλλά και τώρα με την σόλο καριέρα του όπου συνεχίζει να βγάζει ωραίους δίσκους και  τραγούδια.
Αυτός που θα θελα να συνεργαστώ θα ήταν ο Λεωνίδας Μπαλάφας ή ο κύριος Κ  γιατί   μ' αρέσει και το μουσικό τους ύφος αλλά και η στάση που κρατάνε στον  χώρο.-Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ της μουσικής σας;  Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;  

Μεγαλωμένος με το ελληνόφωνο ροκ της δεκαετίας κυρίως του 90 θα χαρακτήριζα το στυλ της μουσικής μου ως ποπ ροκ ή ως μπαλάντες σε ηλεκτροακουστικές εκδοχές. Οι μουσικές επιρροές είναι πολλές κυρίως από τον χώρο του ροκ π.χ Σιδηρόπουλος, Άσιμος, Τρύπες, Διάφανα κρίνα, Ξύλινα σπαθιά, Κωνσταντίνος βήτα. Από ξένα ονόματα  οι Nirvana, Doors, Radiohead, Placebo, Damien Rice, Glen Hansard, Ray la Μontagne, μεταξύ άλλων. 

-Ποια είναι το μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά τη μουσική σας καριέρα; 

Αυτό τον καιρό επεξεργάζομαι με τον ηχολήπτη μου τα δικά μου τραγούδια με σκοπό κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει κάτι  επίσημο είτε σε σιντί είτε στο διαδίκτυο ηλεκτρονικά. Ωστόσο γράφω και  νέα τραγούδια αυτό τον καιρό τα οποία ανεβάζω στο κανάλι μου στο Youtube και στη σελίδα μου στο Facebook. Τελευταία έχουμε φτιάξει και ένα ηλεκτρικό γκρουπ με το οποίο θα παίζουμε διασκευές αλλά και  δικά μου τραγούδια.


σπύρος μακρής τραγουδιστής


-Πιστεύετε ότι ένας νέος/ανερχόμενος καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει από τη μουσική εν έτει 2018;

Πιστεύω ότι ένας νέος καλλιτέχνης είναι πού δύσκολο να ζήσει μόνο από την μουσική και  αυτό γιατί και τα μαγαζιά δεν πληρώνουν καλά αλλά και γιατί η δισκογραφία πλέον -π.χ τα σιντί και οι πωλήσεις- έχουν αλλάξει άρδην. Απαιτεί μεγάλες θυσίες και αφοσίωση αλλά και τύχη για να ζήσει κάποιος σήμερα από την μουσική και μόνο. 

-Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τη μουσική σας;  
  
Κυρίως γράφω μουσική από προσωπικά βιώματα και γράφω για να εξωτερικεύσω και να εκφράσω αυτό που 'χω  μέσα μου, είτε είναι λύπη είτε χαρά. Αν και με απασχολούν πολύ τα κοινωνικά θέματα και η άσχημη κατάσταση της χώρας, τα τραγούδια μου είναι κυρίως ερωτικά γιατί πιστεύω ότι ο έρωτας είτε σαν πληγή είτε σαν χαρά είναι ένα απ τα ανώτερα ιδανικά στη ζωή μας. Ελπίζω όταν γράφω ένα τραγούδι να εκφράσει κάποιον που θα το ακούσει και να τον αγγίξει. Αυτό είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή από την μουσική.
-Τι είναι για σας η μουσική;

Για μένα η μουσική είναι το παν, είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που αμέσως μπαίνει στην καρδιά και σου μιλάει αρκεί να αφεθείς... Για μένα  η μουσική είναι η  ανώτερη μορφή τέχνης και η πιο άμεση. Είτε είσαι στεναχωρημένος είτε χαρούμενος θα υπάρχει πάντα μια μουσική ή ένα τραγούδι να σε εκφράσει και να νιώθεις την απόλαυση όταν το ακούς.

Βρες τον Σπύρο Μακρή και τη μουσική του στο Facebook και στο Youtube