10 πράγματα που δεν ήξερες για το αντηλιακό σου


Είσαι σίγουρος/η ότι χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου σωστά; Είσαι σίγουρος/η πως γνωρίζεις τα πάντα για αυτό; Σήμερα θα σου αποδείξω πως όχι! Η προστασία μας από τον ήλιο είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελούμε και οφείλουμε να ξέρουμε τον σωστό τρόπο να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να τον προστατεύουμε από τις ηλιακές ακτινοβολίες.


1) Ναι, καλά διάβασες. Ακτινοβολίες. Δεν είναι μόνο μία.

Οι ακτινοβολίες από τις οποίες κινδυνεύουμε είναι δύο. Η UVA και η UVB και ο δείκτης προστασίας SPF που αναγράφεται στα αντηλιακά προϊόντα μας προστατεύει μόνο από την ακτινοβολία UVB. Για να προστατευτείς και από τις δύο ακτινοβολίες επίλεξε αντηλιακά προϊόντα που αναγράφουν "ευρέος φάσματος".


2) Τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF προστατεύουν από τoν καρκίνο του δέρματος

Λάθος! Τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF αποτρέπουν μόνο τον κίνδυνο εγκαύματος ακριβώς επειδή προστατεύουν το δέρμα μόνο από την ακτινοβολία UVB. Τόσο από τον καρκίνο του δέρματος, όσο και από την πιθανότητα πρόωρης γήρανσης του δέρματος εξαιτίας του ήλιου σε προστατεύει μόνο ένα αντηλιακό "ευρέος φάσματος".

αντιηλιακό προσώπου


3) Τι δείκτη προστασίας χρειάζομαι; 

Η απάντηση είναι μία απλή μαθηματική πράξη. Τα δεδομένα που θα χρειαστείς είναι α) ο χρόνος που συνήθως το δέρμα σου παθαίνει το παραμικρό έγκαυμα και β) στο περίπου ο χρόνος που σκοπεύεις να είσαι εκτεθειμένος/η στον ήλιο. Έπειτα απλά διαίρεσε τα λεπτά που θα είσαι στον ήλιο (παρονομαστής) με τα λεπτά που συνήθως καίγεσαι (αριθμητής). 

4) Αδιάβροχα αντηλιακά

Δεν υπάρχουν! Μετά από κάθε "βουτιά" σε νερό χρειάζεται να ανανεώσεις την αντηλιακή σου προστασία. 

5) Πότε ανανεώνω το αντηλιακό μου;

Εκτός από την περίπτωση της βουτιάς που αναφέραμε πρέπει να ανανεώνεις την αντηλιακή σου προστασία και ανεξαρτήτως του αν βραχείς. Αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει να κάνει με τον δείκτη προστασίας που έχει το αντηλιακό σου. Οι δερματολόγοι συνιστούν να ανανεώνουμε το αντηλιακό στο δέρμα μας κάθε δύο ώρες. 


αντιηλιακό


6) Πού βάζω αντηλιακό;

Το ότι βάζεις αντηλιακό μόνο στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο είναι ένας μύθος. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς αντηλιακή προστασία ακόμα και στις πατούσες σου. Επίσης είμαι σίγουρη ότι δεν βάζεις αντηλιακό στα χείλη σου. Μέγα λάθος! Να μην επαναληφθεί σε παρακαλώ.

7) Πόσο αντηλιακό βάζω; 

Άσε με να μαντέψω. Βάζεις τόσο όσο ώστε να μην γίνεις άσπρος σαν χιονάνθρωπος. Άκου ένα τιπ. Στο πρόσωπο θα απλώνεις μία κουταλιά του γλυκού και στο σώμα τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας. Γεμάτες εεε

8) Πότε το βάζω; 

Ο περισσότερος κόσμος μόλις φτάνει στην παραλία βάζει αντηλιακό και βουτάει με αποτέλεσμα να το ξεπλένει η θάλασσα και να χάνει την προστατευτική του ιδιότητα. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, πρέπει να το εφαρμόζουμε τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν καν εκτεθούμε στον ήλιο!


αντιηλιακό

9) Το αντηλιακό με προστατεύει εξ ολοκλήρου από τον ήλιο

Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Δυστυχώς δεν είναι. Το αντηλιακό όντως μπλοκάρει τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, όμως όχι όλες. Το αντηλιακό με δείκτη SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB, αυτό με 30 το 97% και εκείνο με 50 μόλις το 98%Βλέπεις πως οι διαφορές είναι μικρές, επομένως δε χρειάζεται να φρικάρεις με τον δείκτη SPF. Αν είναι πάνω από 20 είσαι καλά. 

10) Πώς προστατεύω το αντηλιακό μου;

Όπως το αντηλιακό σου προστατεύει εσένα έτσι και εσύ οφείλεις να το προστατεύσεις. Μην το αφήσεις εκτεθειμένο στον ήλιο και προπάντων μην το ξεχάσεις σε καμία περίπτωση μέσα στο αυτοκίνητο. Θα αλλοιωθεί και μάλιστα πολύ γρήγορα!

Ελπίζω να σε βοήθησα😊 

Άντε καλά μπάνια και μην ξεχνάς ... πάντα με προστασία!