Συνέντευξη με το μουσικό Μάνο Γιακουμή

Μάνος Γιακουμής

Ο Μάνος Γιακουμής είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου  Αθηνών.  Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ειδική αγωγή» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός των παιδαγωγικών, ο Μάνος έχει και μια άλλη αγάπη: τη μουσική.  Παίζει κιθάρα, τραγουδάει και συνεχίζει τα μαθήματα στο ωδείο. Ευελπιστεί μια μέρα το χόμπι που τόσο αγαπά να το κάνει το επάγγελμα του. Ας τον γνωρίσουμε. 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το τραγούδι;
Αρχικά ξεκίνησα κιθάρα. Η δασκάλα μου μου είπε ότι της άρεσε η φωνή μου και μετά από τρία χρόνια ξεκίνησα.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζεις/με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς;
Ο αγαπημένος μου τραγουδιστής είναι ο Γιώργος Νταλάρας. Θα ήθελα κάποια στιγμή στη ζωή μου να συνεργαστώ μαζί του. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Πώς θα χαρακτήριζες το στυλ της μουσικής σου;  Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;  
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το ρεπερτόριό μου σχετίζεται με το παλιό ελαφρολαικό-λαϊκό τραγούδι. Σε αυτό ευθύνεται, και την ευχαριστώ, μία δασκάλα που είχα σε ένα ωδείο και ένας άνθρωπος ο οποίος μετά από μία ακρόαση με έπαιρνε σε διάφορες συναυλίες που διοργάνωνε και είχε αυτού του είδους τραγούδια.Ποια είναι το μελλοντικά σου σχέδια όσον αφορά τη μουσική σου καριέρα;  
Επειδή η εμπειρία μου σε αυτόν τον τομέα είναι πολλή μικρή, θα ήθελα να ξεκινήσω να μαζεύω εμπειρίες συνεχίζοντας τις συμμετοχές μου σε συναυλίες, αλλά και σε κάτι πιο μόνιμο. Όπως να δούλευα σε ένα μαγαζί. Θεωρώ ότι όσο εκτίθεμαι παίρνω περισσότερη αυτοπεποίθηση και σε αυτήν την περίπτωση και εμπειρία. Αν μου τύχαινε φυσικά κάτι καλύτερο δε θα έλεγα όχι. Αλλά για να πας ψηλά ξεκινάς από χαμηλά. Θα ήθελα να συμμετάσχω και σε ένα talent show π.χ. The voice. 

Πιστεύεις ότι ένας νέος/ανερχόμενος καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει από τη μουσική εν έτει 2018;
Το θεωρώ πολύ δύσκολο. Γι’ αυτό και το κάνω αρχικά σαν χόμπι, επειδή μου αρέσει πολύ, αλλά θα ήθελα να το προχωρήσω και πιο επαγγελματικά.

Τι μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσα από τη μουσική σου;  
Η μουσική και το τραγούδι και γενικά οι τέχνες, δηλαδή ο πολιτισμός, βοηθούν τους ανθρώπους να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα τους. Βρίσκουν απάγκιο σε όλα αυτά και το ευχαριστιούνται με την ψυχή τους. Αυτό θα ήθελα να κάνω κι εγώ. Αρχικά για μένα και δευτερευόντως για τους ανθρώπους που θα με βλέπουν και θα με ακούνε. Οπότε η ευχαρίστηση, η χαρά, το κέφι, είναι αυτά που θα ήθελα να περάσω στον κόσμο.   Τι είναι για σένα η μουσική;
Ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Επικοινωνώ κάτι σε κάποιον άλλον ή άλλους.


Ευχαριστούμε πολύ το Μάνο για τη συνέντευξη. Βρες το κανάλι του στο Youtube .