Agriculture for social change: Όλα όσα είδαμεΤο Εrasmus αποτελεί πλέον ''ζωτική επιταγή'' για την προσωπική ανάπτυξη κάθε σημερινού φοιτητή. Όχι μόνο εμπλουτίζει  το βιογραφικό σου, αλλά αναπτύσσει τις κοινωνικές σου δεξιότητες, διευρύνει τους κύκλους, τις γνώσεις σου και τονώνει το ηθικό σου.

Ποιος είπε όμως ότι αυτή την μοναδική εμπειρία μπορείς να την αποκτήσεις μόνο μπαίνοντας στο αεροπλάνο και ταξιδεύοντας σε μία άλλη χώρα; Μην ξεχνάς ότι έχεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις σε αυτή την ολοκληρωτικά μοναδική εμπειρία ακόμα και στην Ελλάδα!

Αυτή  ακριβώς την ευκαιρία άρπαξα και εγώ όταν εμφανίστηκε μπροστά μου το πρόγραμμα agriculture for social change, που διοργανώθηκε από το γραφείο Creative Youthland. Η ανταλλαγή νέων πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό χωριό Νικολαίικα Αχαΐας από τις 31 έως τις 8 Αυγούστου του 2018, με συμμετοχή νέων από Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία, Ελλάδα και Αρμενία. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος του προγράμματος, ήταν αφενός η επαφή  των νέων με την αγροκουλτούρα, η σύγκριση της αγροτικής παραγωγής και αξιοποίησης του αγροτικού πλούτου των διάφορων χωρών, η διδασκαλία νέων μεθόδων αγροκαλλιέργειας και  η αξιολόγηση του σύγχρονου διατροφικού συστήματος. Αφετέρου, η σημασία της φύσης και της αγροκουλτούρας στην αρμονική λειτουργία των κοινωνιών, η γνωστοποίηση της περμακουλτούρας και της οργανικής καλλιέργειας και φυσικά το χτίσιμο γερών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων μέσα από θεωρητική και πρακτική διδασκαλία.ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

1.Η οργάνωση επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις ομαδικές εργασίες που  έφεραν πιο κοντά τους συμμετέχοντες. Μετά την λήξη του θεωρητικού μέρους της ημέρας, τα μέλη χωρίζονταν σε ομάδες και εξέθεταν σχεδιαγραμματικά την προσωπική τους οπτική  για την ημερήσια θεματική.

2. Δεύτερον, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή αντίστοιχων ντοκιμαντέρ που έθιγαν θέματα ανεργίας, εκμετάλλευσης, υγείας, διατροφής και περιβάλλοντος. Αυτά με την σειρά τους, οδηγούσαν  στην ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για την σύνδεση κοινωνίας-αγροκουλτούρας.

3. Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή των μελών σε αγροτικές κυρίως  δραστηριότητες. Τις τελευταίες μέρες, η θεωρία πήρε την μορφή της πράξης.

4. Τέλος, αρκετές δραστηριότητες έλαβαν την μορφή  gamification (παιχνιδοποίησης), έτσι ώστε τα άτομα να οδηγηθούν μέσω ευχάριστης και παιχνιδιάρικης ατμόσφαιρας σε ανοιχτό διάλογο και να συνδέσουν έμμεσα τα ποικίλα κοινωνικά θέματα με την αγροκουλτούρα.

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ PUBLIC EVENTS

Οι τελευταίες μέρες αποδόθηκαν ολοκληρωτικά στην εφαρμογή της θεωρίας. Διοργανώθηκε ένα public event στην κεντρική πλατεία Ψηλαλωνίων Αιγίου, όπου οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να τον καλέσουν να διδαχθεί την δημιουργία των seed bombs. την κατασκευή δηλαδή χωματένιων ''βομβών'' που μπορούν να αποδόσουν γρήγορα, φυσικά και εύκολα γερά φυτά και λουλούδια. Η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική, δεκάδες παιδιά ενδιαφέρθηκαν για την συγκεκριμένη πρακτική και αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην εκμάθηση της κατασκευής των seed bombs παρέα με γονείς και φίλους.H πέμπτη μέρα αφιερώθηκε στην κατασκευή φυσικής compost-δηλαδή λιπάσματος. Τα μέλη του προγράμματος ανταλλαγής νέων, συγκεντρώθηκαν σε ένα χωράφι του χωριού των Νικολαίικων, όπου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: καθαρισμού της περιοχής, συλλογής των απαραίτητων φυσικών συστατικών, περίφραξη του χώρου. Η διαδικασία διήρκησε περίπου 3 ώρες.Την έκτη μέρα, στόχος ήταν η δημιουργία άλλου είδους composter και η κατασκευή wicking beds, με ειδικό σύστημα άρδευσης και ύδρευσης.


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το θέμα του συγκεκριμένου Erasmus ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα που το παρακολούθησαν. Αυτό διότι η αγροκαλλιέργεια είναι η μόνη πρακτική που μπορεί να σώσει τον άνθρωπο και την κοινωνία από την φτώχεια, την πείνα και τον οικονομικό μαρασμό. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστια στροφή προς την οργανική διατροφή, την αγροκαλλιέργεια, την αξιοποίηση των φυσικών πλούτων και πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Παρότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αρνείται να ασχοληθεί με το περιβάλλον και την προστασία του, εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που αγωνίζεται και αναμένει μία συνταρακτική αλλαγή στο παγκόσμιο lifestyle. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει την ανατρεπτική ''εισβολή'' των βιολογικών και φυτικών τροφών στην παγκόσμια αγορά, την ξαφνική άρνηση ανθρώπων να δεχτούν παθητικά οποιαδήποτε τροφή, την επιστροφή των ανθρώπων στα προάστια για την βελτίωση της υγείας τους και την εξασφάλιση της μακροζωίας τους και την εμφάνιση διαφόρων ''πράσινων'' ομάδων, προγραμμάτων, πρακτικών, σεμιναρίων, εθελοντών, συνεδρίων κ.λ.π.

Υπάρχει σίγουρα ελπίδα για ένα πιο αισιόδοξο και πράσινο μέλλον!


ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ

1. Υπεύθυνη και ενημερωμένη ανακύκλωση
2. Συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα
3. Αλλαγή lifestyle-κυρίως διατροφής
4. Λιγότερη χρήση πλαστικών και τοξικών υλικών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


1.  Ακολούθησε  στο Facebook, Twitter και Instagram το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων Creative Youthland και μείνε ενημερωμένος για όλες τις εξελίξεις