The Nun - O Θεός τελειώνει εδώ

The Nun 2018 poster

Η  πολυσχολιασμένη horror ταινία The Nun (Η καλόγρια), που ουσιαστικά αποτελεί prequel της σειράς τρόμου The Conjuring, τράβηξε όλα τα βλέμματα επάνω της από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κέρδισε  151 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μόλις το πρώτο σαββατοκύριακο!

Παρακολούθησα την ταινία στις 13/9, την ημέρα δηλαδή που έκανε ελληνική πρεμιέρα στα Village Cinemas. Δεν θα παραλείψω το γεγονός ότι η αίθουσα των 20.30 ήταν κατάμεστη από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που είχαν λουφάξει νευρικά στην καρέκλα τους.

Μιας και δεν είμαι η μεγαλύτερη φαν των θρίλερ, δεν παρέλειψα να κάνω μία μικρή έρευνα πριν εισέλθω στην κινηματογραφική αίθουσα. Να ξέρω έστω τι με περιμένει! Αφού σπατάλησα περίπου μία ώρα μπροστά στα σχόλια των trailer σε διάφορα site, κατέληξα στο εξής συμπέρασμα. Το κοινό ήταν για μία ακόμη φορά διχασμένο ανάμεσα στο αν η ταινία ήταν αρκετά καλή για να ανήκει στην κατηγορία horror ή αν ήταν απλώς ένα ακόμη ''ασήμαντο θρίλερ'' αδύνατον να συγκριθεί με τις παλιές, ''καλές'' παραγωγές.

Στο IMDb, το rating της ταινίας κυμαίνεται σε βαθμολογίες ελάχιστα πιο πάνω από το 5. Για να είμαστε ειλικρινείς κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να μας προδιαθέτει απέναντι στην ταινία, διότι τα περισσότερα σύγχρονα horror κυμαίνονται σε αυτές τις βαθμολογίες λόγω της μεγάλης απόκλισης των αξιολογήσεων. Ας εξετάσουμε την ταινία όμως από όλες τις οπτικές.

Το θέμα της ταινίας ήταν η προσπάθεια ενός ιερέα, ενός εμπόρου και μιας αγνής καλόγριας να εξιχνιάσουν την υπόθεση αυτοκτονίας μίας μοναχής στην Ρουμανία, μετά από εντολή του Βατικανού. Φυσικά, ερχόμενοι σε επαφή με το μοναστήρι, οι τρεις κεντρικοί ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με παράξενα μεταφυσικά φαινόμενα, που κάθε τι άλλο παρά με ''άγια'' μοιάζουν.

the nun ηθοποιος

Όπως προαναφέρθηκε, η ταινία γυρίστηκε σε ένα απόμερο μοναστήρι στην καρδιά της Ρουμανίας. Το μοναστήρι ήταν ιδιαίτερα επιβλητικό, θαρρώ πως δόθηκε αξιέπαινη προσοχή στην δομή και την αρχιτεκτονική του χώρου, καθώς και στον φυσικό πλούτο που περιέβαλε αυτό το έργο τέχνης. Οι κίονες, τα τείχη, οι πόρτες, τα έπιπλα, οι σκοτεινοί διάδρομοι, τα πυκνά δάση, τα ατελείωτα σκαλοπάτια, οι επιβλητικές κάμαρες, ήταν στοιχεία που έδωσαν στην ταινία μία αύρα μεσαιωνική-ανατριχιαστική-ρεαλιστική. Η σκηνοθεσία και το cast ήταν αξιοσημείωτες και  οι ενδυμασίες, από την κορφή έως τα νύχια, ήταν σίγουρα ''εντός θέματος''.

Η μουσική ήταν εξίσου on point. Ομολογώ πως δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, όμως η σύνδεση ανατριχιαστικών ήχων με τους καθολικούς ψαλμούς, τις καμπάνες και τις απόκοσμες κραυγές δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα.

the nun good and evil nun

Η πλοκή από την άλλη όμως, κατάντησε κατά την γνώμη μου αρκετά συνηθισμένη. Η καλόγρια που άνηκε στα κεντρικά πρόσωπα της ταινίας, παρουσιαζόταν τόσο αγνή, αθώα και γλυκιά που η αναμέτρηση της με το απόλυτο κακό (το κακό πνεύμα, την άλλη καλόγρια) ήταν προβλέψιμη. Θεωρώ πως ο θεατής αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή ότι οι δύο μεγαλύτερες αντιθέσεις θα έρθουν αντιμέτωπες.

Ένα κομμάτι που έκανε την ταινία κατά την άποψή μου ''να χάνει'' ήταν οι απρόσμενες ''χιουμοριστικές'' πινελιές καθ όλη την διάρκεια της ταινίας που δυστυχώς την κατέστησαν ...  ένα είδος ''παρωδίας''. Ακόμα και μερικές σιωπηλές σκηνές προκαλούσαν γέλιο, γεγονός που θεωρώ ότι αποξένωσε πολλούς από τους θεατές που ακόμα και στον κινηματογράφο πετούσαν μαζικώς χιουμοριστικά σχόλια τύπου: ''δεν βλέπαμε καμιά κωμωδία καλύτερα;'' Δεν θα έπρεπε να παραλείψω και τις ιστορικές ανακρίβειες, που μπέρδεψαν το κοινό. Ασαφείς πληροφορίες, ασύνδετα αίτια και συνέπειες...

Παρά αυτή την προσωπική μου διαπίστωση, δεν πρέπει να μειώσω και τις τρομακτικές σκηνές, τα απρόσμενα jumpscares και τις μικροανατροπές που στο τέλος ισορρόπησαν λίγο το κλίμα, κόβοντας την ανάσα και κρατώντας αρκετά έντονο το ενδιαφέρον.

Αν και δεν ήταν η καλύτερη horror movie της χρονιάς, νομίζω πως αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς, όχι μόνο για να επιβεβαιώσει τα λόγια μου ή άλλες παρόμοιες κριτικές, να δώσει ένα τέλος στην περιέργειά του αλλά και για να βιώσει τον τρόμο με τον δικό του τρόπο!