Συνέντευξη με τους Rhodium: "Η μουσική είναι η ψυχοθεραπεία μας"

Συνέντευξη με τους Rhodium


Τους Rhodium τους γνωρίσαμε το καλοκαίρι μέσα από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου Scream Into the Void, μία από τις δυνατές και αξιόλογες κυκλοφορίες της ελληνικής μουσικής σκηνής για το 2018. Το συγκρότημα ξεκίνησε το 2017 από τον κιθαρίστα Λουκά Αντωνίου, και με την προσθήκη των υπόλοιπων μελών φτάσαμε να μιλάμε για ένα συγκρότημα με δυνατές μέταλ μελωδίες, βιωματικούς στίχους και εξαιρετικές κριτικές. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησαν μας μίλησαν για το τι τους εμπνέει, για τη metal σκηνή στην Ελλάδα αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια. Ας τους γνωρίσουμε.

Τα μέληΟ Άλεξ παίζει μπάσο στην μπάντα. Πριν από τους Rhodium έπαιζε στην doom metal μπάντα Silent Oath και σε διάφορες cover μπάντες.

Ο Λουκάς παίζει κιθάρα  από τότε που θυμάται τον εαυτό του και γράφει στίχους και μουσική. Οι Rhodium είναι ένα project που ξεκίνησε από το να γράφει τραγούδια στο δωμάτιο του και εξελίχθηκε σε μια μπάντα όπου όλοι μαζί πια γράφουν και θέλουν να παρουσιάσουν στον κόσμο.

Ο Γιώργος παίζει κιθάρα στους Rhodium. Ξεκίνησε από πολύ μικρός με διάφορες rock και metal μπάντες, cover και μη. Τον τελευταίο χρόνο ξεκίνησε με τα παιδιά πολύ δυναμικά με έναν φοβερό δίσκο . . .και τα καλύτερα έρχονται!

Ο Mike από τον Ιούλιο του 2018 είναι στην μπάντα με τα παιδιά. Από την πρώτη στιγμή λάτρεψε τα τραγούδια και το επόμενο υλικό τους, όπως μας λέει, θα είναι ακόμα πιο δυνατό!

Ο Δημήτρης είναι ο ντράμερ τις μπάντας. Συνεχίζει να εξερευνεί και άλλα είδη μουσικής και λατρεύει το prog/power metal. Πριν από τους Rhodium έπαιζε heavy metal στους Tidal Dreams και pagan folk metal στους Kosmogonia.

Πώς ξεκίνησαν οι Rhodium?

Λουκάς:  Ξεκίνησα να γράφω μουσική πριν από περίπου μια δεκαετία ωστόσο λόγω χρόνου και χρήματος δεν μπόρεσα να ηχογραφήσω τα τραγούδια και έμειναν στο συρτάρι μου καιρό. Το 2017 ήταν μια χρονιά όπου θα έλεγα ήταν γεμάτη μουσική έμπνευση και με την παρακίνηση της στιχουργού Feanor κάποια τραγούδια ξαναβγήκαν από το συρτάρι και πολλά από αυτά ξαναγράφτηκαν με πολύ πιο σύγχρονες πινελιές ενώ έγραψα και κάποια καινούρια.  Το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε  πάρα πολύ και αποφασίσαμε να βρούμε τα υπόλοιπα μέλη και να ηχογραφήσουμε τη μουσική μας. Ενώ μέχρι τότε η ιδέα της μπάντας ήταν ένα μακρινό όνειρο, μέσα σε ένα βράδυ το χειμώνα  του 2017 αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη μπάντα μας και να γνωρίσουμε στον κόσμο τη μουσική μας.


Συνέντευξη με τους RhodiumΠώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ της μουσικής σας;  Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Γιώργος: Αγαπάμε τη μέταλ μουσική και το εύρος που παρουσιάζει γι’ αυτό και δε μας αρέσει να βάζουμε ταμπέλες στο στυλ μας αλλά για να το προσεγγίσουμε μουσικά το ύφος που παίζουμε είναι κυρίως power progressive metal. Βέβαια μέσα στα κομμάτια υπάρχουν επιρροές από όλο το φάσμα της μεταλ μουσικής. Τα ακούσματα μας επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό και τον τρόπο που γράφουμε μουσική.

Άλεξ: Οι μουσικές μας επιρροές είναι πάρα πολλές, ενδεικτικά κάποιες μπάντες είναι: Crimson Glory, Megadeth, Slayer, Iced Earth, Metal Church, Iron Maiden και πολλές άλλες ακόμα.Πώς βλέπετε  τη metal σκηνή στην Ελλάδα; Υπάρχει μέλλον;

Άλεξ: Στην Ελλάδα δυστυχώς είναι ακόμη δύσκολα τα πράγματα.. Από την μία πλευρά υπάρχουν πάρα πολλές αξιόλογες μπάντες και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό γιατί έχουμε πολύ δυνατή εγχώρια σκηνή..από την άλλη όμως λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν πολλές δυσκολίες όπως η παρακμή των δισκογραφικών, οι λίγοι συναυλιακοί χώροι, λίγα φεστιβάλ όπου οι μπάντες θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τις δουλειές τους κ να τις γνωρίσει το ελληνικό κοινό.


Λουκάς: Παρότι έχουμε ακόμη διαδρομή μέχρι να ξαναγεμίσουν τα μαγαζιά και να μπορούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους μουσική είμαστε αισιόδοξοι ότι με καλά τραγούδια και προσεγμένους συναυλιακούς χώρους η κατάσταση θα βελτιωθεί.Ποια είναι το μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά τη μουσική σας καριέρα;

Λουκάς: Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο video clip του τραγουδιού “Scream into the void” και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα κομμάτι που αγκάλιασε πολύ ο κόσμος.  Αξίζει να το ψάξετε και να το ακούσετε γιατί και η σκηνοθεσία του σε κάνει να νομίζεις ότι βλέπεις θρίλερ..! Για το άμεσο μέλλον τα σχέδια μας είναι κάποια δυνατά live στην υπόλοιπη Ελλάδα και αν όλα πάνε καλά στο εξωτερικό.


Mike: Επίσης ετοιμάζουμε και ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι που θα κυκλοφορήσει σε single

Δες το πρώτο του video clip των Rhodium για το κομμάτι "Scream Into the Void"
Πιστεύετε ότι ένας νέος/ανερχόμενος καλλιτέχνης μπορεί να ζήσει από τη μουσική εν έτει 2018;

Άλεξ: Στην εποχή μας πλέον είναι πολύ δύσκολο και κυρίως αν ο καλλιτέχνης προέρχεται από είδη μουσικής όπως το rock και το metal. Εκτός από ταλέντο και πάρα πολύ εξάσκηση θα πρέπει να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις όσον φορά τα δικά του «θέλω» και τι του αρέσει στη μουσική. Χρειάζεται να μπορεί με τη δουλειά του να προσεγγίσει πολλούς ακροατές, κάτι αρκετά απαιτητικό διότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προτιμήσεις και γούστα.


Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από τη μουσική σας;

Λουκάς: Κάθε κομμάτι των Rhodium είναι μια ιστορία... με συναισθήματα που έχουμε βιώσει ή γεγονότα από την καθημερινότητα που μας επηρεάζουν.. Η μουσική για μας είναι παρέα και ο πιο δημιουργικός τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης. Αυτό θέλουμε να το περάσουμε στους ακροατές μας.Τι σας εμπνέει να γράφετε μουσική  και στίχους; Ποια θέματα θέλετε να αγγίξετε  μετά από τα κομμάτια σας;

Λουκάς: Το ότι η στιχουργός μας είναι και ψυχολόγος  ίσως φαίνεται σε κάποιους στίχους γιατί έχουν μια προσέγγιση αρκετά κοινωνική και ψυχολογική κάποιες φορές. Η μουσική είναι η ψυχοθεραπεία μας.. Θα έλεγε κανείς ότι έτσι αντιμετωπίζουμε και εμείς τη μπάντα μας, σαν έναν τρόπο να εκφραστούμε.. Κάθε κομμάτι των Rhodium είναι μια ιστορία με γεγονότα που μας επηρεάζουν.. Για παράδειγμα το Memory of light αναφέρεται στις τελευταίες ώρες πριν την εκτέλεση ενός εγκληματία που είναι ώρες μετάνοιας..., το Flaming sorrow αναφέρεται στην προδοσία στις ανθρώπινες σχέσεις..Το Unjust slaughter που είναι πολύ αγαπημένο τραγούδι μιλά για την ανθρώπινη αδικία μέσα από τη ιστορία της άδικης σφαγής του Ιησού. Σε κάθε κομμάτι αναγνωρίζεις ανασφάλειες, φόβους, σκέψεις που κρύβουμε όλοι μας..Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το κομμάτι The Fall?

Άλεξ: Η έμπνευση πίσω από το The Fall είναι η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και η πτώση της. Ένα θέμα που άγγιζε πολύ τον Λουκά και πάντα ήθελε να γράψει ένα κομμάτι πάνω σε αυτό.


Άκουσε το κομμάτι The Fall εδώ
Λουκάς: Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους υπόλοιπους συντελεστές του cd. Ο Γιώργος Μυλωνάς που έκανε την παραγωγή είναι ένας πολύ ταλαντούχος ηχολήπτης με φοβερές ιδέες. Ο Νάσος Νομικός μας έκανε αναλογικό mastering και έδωσε αυτή τη ζεστασιά που θέλαμε στον ήχο μας. Τέλος το artwork εμπνεύστηκε ο Γιάννης Νάκος , ο οποίος αφού άκουσε τα τραγούδια μας απεικόνισε με τον καλύτερο τρόπο την "κραυγή στο κενό"!


Ευχαριστούμε πολύ τους Rhodium για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν. Για να μένετε ενημερωμένοι για τα νέα τους βρείτε τους στα παρακάτω λινκ.
Αν σου άρεσε κάνε κοινοποίηση!