Τόνια Λαλούση: "Η συγγραφή για μένα είναι ένας τρόπος αυτοβελτίωσης"

Συνέντευξη Τόνια Λαλούση συγγραφεάς

Η Τόνια Λαλούση γεννήθηκε το 1993 στην Καλαμάτα και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τον Μάιο του 2017 ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ακροβατώντας στον χτύπο της καρδιάς», το οποίο κυκλοφορεί από το Amazon. Η σταδιακή μετάβαση από την αναγνωστική σφαίρα του ρομαντικού στα μυστήρια και τις περιπέτειες της αστυνομικής λογοτεχνίας την οδήγησε στη συγγραφή του νέου της βιβλίου, με τίτλο «Η πτώση», που αποτελεί ένα κράμα αστυνομικού και ρομαντικού μυθιστορήματος. Πιστεύει πως, ενώ γράφεις ένα βιβλίο, μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να ψυχογραφήσεις πιο εύστοχα τους γύρω σου. Κάθε συγγραφική απόπειρα είναι γι’ αυτήν ένα νέο ταξίδι, με αρχηγούς τους ήρωες των βιβλίων της, οι οποίοι καθορίζουν την εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας. Ας την γνωρίσουμε. 

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη συγγραφή; Από ποια ηλικία γράφεις;
Γράφω περίπου εδώ και τέσσερα χρόνια, από τα είκοσι δύο. Ξεκίνησα ως χόμπι, αλλά στη συνέχεια ερωτεύτηκα την ελευθερία έκφρασης και τη δυνατότητα που δίνεται σε κάθε συγγραφέα να δημιουργήσει τους δικούς του χαρακτήρες, τον δικό του κόσμο και να γίνει μέρος αυτού. Η συγγραφή για μένα είναι ένας τρόπος αυτοβελτίωσης.

Με ποιον από τους χαρακτήρες που έχεις πλάσει στα βιβλία σου ταυτίζεσαι;
Μπορώ να πω ότι η κεντρική ηρωίδα της Πτώσης, Άννα Ηλιοπούλου, είναι μια πιο ισορροπημένη εικόνα του εαυτού μου. Είναι αυθόρμητη, έξυπνη, ευάλωτη, με χιούμορ και αυστηρούς κανόνες ηθικής. Η δραματικότητα και ο παρορμητισμός της νομίζω πως είναι τα στοιχεία που μας συνδέουν περισσότερο.

τόνια λαλούση η πτώση


Ποιος ήρωας σου είναι ο αγαπημένος σου; Γιατί;
Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι αυτός που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, γιατί δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Αυτός είναι φυσικά ο εγκληματολόγος και αστυνομικός, Πέτρος Δεληγιάννης, ο οποίος με την απόλυτη, εγωιστική και ατίθαση συμπεριφορά του, αναστατώνει όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες του βιβλίου -κυρίως την Άννα.

Υπάρχουν βιογραφικά στοιχεία στα βιβλία σου; 
Στοιχεία βιογραφίας δεν υπάρχουν, όμως σε κάθε ήρωα έχω δώσει στοιχεία από τον χαρακτήρα μου, αλλά και από ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. 

Τι βιβλία διαβάζεις εσύ στον ελεύθερο σου χρόνο;
Κατά κύριο λόγο διαβάζω αστυνομικά μυθιστορήματα ή ψυχολογικά θρίλερ. Σίγουρα, ωστόσο, πάντα θα ενθουσιάζομαι αν πέσει στα χέρια μου μια καλογραμμένη αισθηματική ιστορία. Ένα στοιχείο που αγαπώ σε κάθε βιβλίο και προσπαθώ να προσθέτω και στα δικά μου, είναι η ισχυρή δόση χιούμορ. Θεωρώ πως δίνει θεατρικότητα και ζωντάνια που προσωπικά με κάνει να απολαμβάνω περισσότερο την κάθε ιστορία.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;  Ετοιμάζεις το επόμενο βιβλίο σου; 
Αυτό το διάστημα κάνω τις τελικές διορθώσεις στο νέο μου βιβλίο, το οποίο θα είναι ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα. Το κεντρικό θέμα αφορά την εξιχνίαση δύο δολοφονιών, oi οποίες θα συνδεθούν με έναν μοναδικό τρόπο που θα ενοχοποιήσει δυο αντιδιαμετρικά αντίθετους ανθρώπους. Το μήνυμα του βιβλίου σχετίζεται με τον τρόπο που αντιδράει κάθε άνθρωπος στο αίσθημα της δόξας και στο κατά πόσο αυτό το αίσθημα είναι ικανό να οδηγήσει κάποιον στο να διαπράξει ένα έγκλημα.

Σε ποιο βιβλίο θα ήθελες να είσαι πρωταγωνίστρια;
Πολύ ωραία ερώτηση. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να εισβάλλω στον κόσμο του νέου μου βιβλίου και να σταθώ δίπλα στους αγαπημένους μου ήρωες. Οι βασικοί χαρακτήρες θα παραμείνουν οι ίδιοι, όμως θα έρθουν και νέοι τους οποίους θα ήθελα πολύ να γνωρίσω από κοντά. 


Υπάρχει κάποιο "τελετουργικό" που ακολουθείς για να συγγράψεις και να συγκεντρωθείς;
Δεν ακολουθώ κανόνες ούτε έχω κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο στο μυαλό μου. Οι εικόνες, οι διάλογοι, οι λέξεις έρχονται στο μυαλό μου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας -ευτυχώς όχι της νύχτας- και το κινητό μου είναι γεμάτο σκόρπιες σημειώσεις και σχόλια, τα οποία συμβουλεύομαι κατά τη διάρκεια της συγγραφής, αλλά κυρίως στο στάδιο της επιμέλειας. Γενικά γράφω μόνο όταν νιώσω πως θέλω να αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο πληκτρολόγιο. Η συγγραφή, για μένα, δεν είναι επάγγελμα, όμως ούτε και χόμπι. Είναι ένας τρόπος απόδρασης! Ανοίγω το λάπτοπ και χάνομαι στον κόσμο των ηρώων μου!

Την Τόνια Λαλούση μπορείτε να τη βρείτε

Στην ιστοσελίδα www.bookshine.weebly.com
Στο Facebook