Κριτική της ταινίας «Captain Marvel»
Περιπέτειας, 125’
Σκηνοθεσία: Anna Boden, Ryan Fleck
Πρωταγωνιστούν: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn


Η Captain Marvel, η πρώτη αυτόνομη υπερηρωίδα της Marvel έκανε το διαδίκτυο να πάρει φωτιά και τους fans να διχαστούν από τα νέα και μόνο της άφιξής της. Στην ταινία παρακολουθούμε την Carol Danvers (Brie Larson), να μας συστήνεται ως Vers και μαχήτρια υπό εκπαίδευση στο πλευρό της εξωγήινης φυλής Kree. Σε μια αποστολή κατά των Skrulls, η πρωταγωνίστρια ξεφεύγει από την ενέδρα τους και καταλήγει στην Αμερική του 1995. Με τη βοήθεια ενός νεότερου Nick Fury (Samuel L. Jackson) τη βλέπουμε να ανακαλύπτει την ταυτότητα της και να γίνεται μια από τις δυναμικότερες ηρωίδες του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel.

Όταν, όμως, τα Marvel Studios (πλέον σχεδόν ευθέως) μιλούν για το πόσο σημαντικό κλειδί αποτελεί η Carol στη μάχη του Endgame, το κοινό δεν μπορεί παρά να έχει υψηλότερες προσδοκίες γι’ αυτή. Ο χαρακτήρας της Danvers δεν κατάφερε να ικανοποιήσει επαρκώς. Κι αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: πρώτον, στο πόσο απόμακρη είναι και δεύτερον, στην έλλειψη της εξέλιξης του χαρακτήρα της. Η Captain Marvel στην αρχή είναι μια στωική φιγούρα που καταπιέζει την συναισθηματικότητα της και καταλήγει η ίδια στωική φιγούρα με καμία συναισθηματική εναλλαγή. Μεγάλη εξέλιξη δεν είδαμε ούτε και στις δυνάμεις της. Σίγουρα στο τέλος της ταινίας είναι δυνατότερη απ’ ότι πριν, αλλά από το άτομο που θα νικήσει τον Thanos θα περίμενε κανείς να μπορεί να επιζήσει ακόμη κι αν ένα άστρο πέσει πάνω του. Το άλλο πρόβλημα είναι το ότι η ηρωίδα φαίνεται να μην έχει ούτε ένα ελάττωμα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Avengers, της λείπει το στοιχείο εκείνο που πραγματικά την κάνει άνθρωπο. Η Carol είναι τέλεια κι αλάνθαστη, οπότε είναι δύσκολο να ταυτιστεί κανείς μαζί της. Αυτό ίσως να οφείλεται στ’ ότι και η ίδια για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας δε θυμάται σχεδόν τίποτα από το παρελθόν της και για το ποια ήταν πριν να γίνει μια Kree.

Όσο αφορά την βραβευμένη με Όσκαρ Brie Larson, η ερμηνεία της δεν είναι η καλύτερη της καριέρας της. Φαίνεται, όμως, ότι κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί με ό, τι της έχει δοθεί. Αξιόλογοι είναι οι χαρακτήρες  και οι ερμηνείες του Ben Mendelsohn ως Talos, αρχηγό των Skrulls , του Jude Law ως Yon-Rogg και του Samuel L. Jackson ως Nick Fury. Τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τον τελευταίο νεότερο είναι τόσο καλά, που από κάποια στιγμή και μετά ξεχνάς ότι χρησιμοποιούνται.
Η καλή χημεία μεταξύ των μελών του καστ είναι εμφανής, με το ζευγάρι Fury και Captain Marvel να ξεχωρίζει. Την παράσταση, ωστόσο, κλέβει το αναπάντεχο ντουέτο του αρχηγού της SHIELD και του γάτου Goose, που δεν αφήνει ούτε έναν στην αίθουσα να μην γελάσει. Όπως πλέον αποτελεί παράδοση για τις ταινίες της Marvel, το χιούμορ ξεπηδάει σε κάθε δεύτερη σκηνή. Εξαίρεση δεν αποτελεί και το 21ο κομμάτι του κινηματογραφικό σύμπαντος της, που προσφέρει πολλές στιγμές καλής κωμωδίας.

Η ταινία αναπηδάει από το ένα είδος στο άλλο: από μυστηρίου και περιπέτειας σε κωμωδία και από επιστημονικής φαντασίας σε αστυνομική και δράμα. Αν και οι μεταβάσεις μεταξύ αυτών ακούγονται επίφοβες, η “Captain Marvel” δεν απογοητεύει. Αδύναμο ήταν, όμως, το κομμάτι της περιπέτειας. Οι σκηνές δράσης δεν είναι οι πιο δυνατές που έχουμε δει μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει κλιμάκωση – η τελική μάχη είναι λιγότερο συναρπαστική σε σύγκριση με όσες προηγούνται.

Προβλήματα υπάρχουν κι από άποψη σκηνοθεσίας. Με κανένα οπτικό ενδιαφέρον και φωτογραφία που ξεχνιέται εύκολα, η ταινία έχει επίσης προβλήματα ρυθμού. Το πρώτο κομμάτι είναι αργό και το τελευταίο τόσο γρήγορο που δεν καταλαβαίνεις πότε και πώς τελειώνει. Το καλύτερο κομμάτι της “Captain Marvel” είναι αδιαμφισβήτητα το μεσαίο.

Το κοινό της ταινίας σίγουρα δεν είναι όσοι έχουν διαβάσει τα κόμικς, καθώς η παραγωγή άλλαξε σημαντικά πολλούς χαρακτήρες και αρκετά κομβικά σημεία της πλοκής. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές, ωστόσο, είναι τόσο αναπάντεχες που αφήνουν τους φίλους των κόμικς (ευχάριστα) έκπληκτους.

Με υψηλής ποιότητας οπτικά εφέ, ενδιαφέροντες κακούς, έξυπνες δολοπλοκίες και πολλές χιουμοριστικές, αλλά και συγκινητικές στιγμές η "Captain Marvel" είναι μια ταινία που αξίζει να τη δει ένας φαν του είδους. Ωστόσο, καλό είναι όποιος δεν την έχει ήδη παρακολουθήσει να χαμηλώσει τις προσδοκίες του, καθώς αποτελεί μια μέτρια ταινία σε σύγκριση με ταινίες του σύμπαντος που προηγούνται. Αν και προσπαθεί να προωθήσει μια δυναμική γυναικεία μορφή, μάλλον ζορίζεται πολύ για να το πετύχει. Άλλωστε καμία δυνατή γυναίκα δε χρειάζεται η ίδια να πει «είμαι μια δυνατή γυναίκα», για να αποδείξει πως πράγματι είναι. Ας ελπίσουμε παρ’ όλα αυτά πως στις επόμενες εμφανίσεις της θα βελτιωθούν πολλά από όσα προαναφέρονται κι ότι η Captain Marvel επάξια θα αναδειχτεί ο πυρήνας της νέας γενιάς των Avengers.

Βαθμολογία: 3/5