Rocket League - Ποδόσφαιρο με... ρόδες

Rocket League παιχνίδι

Μιας και η ημερομηνία του Αγίου Βαλεντίνου πρόσφατα σημειώθηκε στα ημερολόγια μας, στα ημερολόγια σας(Enter sad face here), επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για την μεγάλη μου αγάπη, το “Rocket League”.
Αν είστε λάτρεις των αυτοκινήτων και του ποδοσφαίρου, το Rocket league σας βάζει στην θέση ενός οδηγού που με το αυτοκίνητό του προσπαθεί να σκοράρει στο αντίπαλο τέρμα. Επίσης αν δεν σας αρέσουν τα παιχνίδια που χρειάζονται ατελείωτο χρόνο, ανεξάντλητη υπομονή και ατσάλινα νεύρα, το Rocket League δεν είναι το παιχνίδι σας. Πιστέψτε με, ακόμα και ο Δαλάι Λάμα θα εκσφενδόνιζε το χειριστήριο από το παράθυρο του ναού.

Προσπερνώντας αυτές τις «ασήμαντες» λεπτομέρειες ας προχωρήσουμε. Το Rocket League είναι ένα multiplayer videogame από την Psyonix που καταχωρείται στην κατηγορία αθλητικά παιχνίδια. Είναι διαθέσιμο σε αρκετές κονσόλες όπως PS4, Χbox one, Nintendo Switch και φυσικά μέσω του Steam για υπολογιστή. Πρόσφατα μάλιστα εδραιώθηκε το cross play μεταξύ όλων των παραπάνω, αυξάνοντας έτσι τον μαζικό πληθυσμό των παιχτών.

Όσον αφορά το gameplay, σκοπός του κάθε πεντάλεπτου αγώνα είναι να νικήσει η ομάδα σου, ποδόσφαιρο είναι, γκολ βάζεις, τι περίμενες; Όσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα ενός παίχτη τόσο πιο θεαματικό είναι και το gameplay. Ο κάθε παίχτης έχει την επιλογή να παίξει κλασσικό ποδόσφαιρο 3 vs 3, 2 vs 2, και μονομαχία. Επιπλέον υπάρχουν και άλλες κατηγορίες όπως μίνι μπάσκετ και χόκεϊ ή κλασσικό ποδόσφαιρο αλλά με τυχαίες ικανότητες όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητό σου να βγάζει καρφιά και η μπάλα να καρφώνεται πάνω σου ή να εκτοξεύεις μια γιγάντια βεντούζα και να τραβάς την μπάλα προς το μέρος σου, 10/10 καλοπέραση. 

Υπάρχει και η δυνατότητα να τροποποιήσεις την εμφάνιση και τον τύπο του αυτοκινήτου σου. Από γελοία καπέλα και κεραίες έως επικούς τύπους νίτρο και βαψίματος, το Rocket League προσφέρει τεράστια ποικιλία από τροποποιήσεις που κερδίζεις τυχαία μετά από κάθε αγώνα. Δυστυχώς τα DLC και loot boxes δεν λείπουν και από αυτό το παιχνίδι. Αν και καθαρά κοσμητικά, τα πιο “Cool” αντικείμενα κερδίζονται ή καλύτερα «αγοράζονται» αν είσαι τυχερός. Τελευταία η εταιρία έδωσε την επιλογή στους παίχτες να αγοράσουν ένα pass με το οποίο παίζοντας και ανεβαίνοντας επίπεδα κερδίζουν κοσμητικά αντικείμενα. 


Rocket League παιχνίδι

Ο χειρισμός είναι σχετικά απλός, κατ’ εμέ βέβαια το χειριστήριο προσφέρει μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με το πληκτρολόγιο. Χειρισμός όπως γκάζι, φρένο, χειρόφρενο για ατελείωτα drift και νίτρο για μεγάλη επιτάχυνση. Το αμάξι επίσης μπορεί να κάνει επιτόπιο άλμα. Εάν πατηθεί το κουμπί του άλματος δύο φορές συνεχόμενα και ο μοχλός ή κάποιο κουμπί στρέφει το αυτοκίνητο προς κάποια κατεύθυνση, τότε ενεργοποιείται ένας μηχανισμός που επιτρέπει στο αμάξι να εκτοξευθεί προς εκείνη την κατεύθυνση. Τι γίνεται όμως αν η μπάλα υψωθεί στον αέρα; Εδώ ξεκινούν τα βάσανα. Κάνοντας άλμα, στρέφοντας το αυτοκίνητο προς τα πάνω και κρατώντας πατημένο το νίτρο, απογειωνόμαστε. Ύστερα είναι θέμα καθαρής εξάσκησης και εμπειρίας να τελειοποιηθεί ο εναέριος έλεγχος του αυτοκινήτου και φυσικά να ακουμπάμε και καμιά μπάλα στον αέρα, έτσι; Μην αγχώνεστε οι πρώτες 300 ώρες είναι δύσκολες! Ύστερα από 1000 ώρες ακόμα δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλό παίχτη.

Όπως λένε οι Αμερικανοί «Ας προσφωνήσουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο» και ας μιλήσουμε για το competitive κομμάτι του Rocket League. Αν έχετε θέματα ελέγχου θυμού και δεν σας φταίει σε τίποτα το καημένο το χειριστήριο σας καλό θα ήταν να παίζετε μόνο νορμαλάκια. Εάν όμως είστε hardcore competitive παίχτης και σας βρίσκονται κάνα δυο επιπλέον χειριστήρια σας εύχομαι ολόψυχα, καλή επιτυχία. Το επίπεδο της ικανότητας σας θα σας κατατάξει σε μια από τις εξής κατηγορίες: Bronze I, Bronze II, Bronze III Silver I, Silver II, Silver III Gold I, Gold II, Gold III Platinum I, Platinum II, Platinum III Diamond I, Diamond II, Diamond III Champion I, Champion II, Champion III Grand Champion. Στο Champion αρχίζει και φαίνεται η διαφορά των ικανοτήτων μεταξύ κάποιου που έχει 1000 ώρες και κάποιου που παίζει από το release του παιχνιδιού το 2015. Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν δυο είδη παιχτών οι «ακούμπησα μπάλα μπράβο μου!» και οι «μόνος vs 5 να ήταν πάλι 10 γκολ θα έβαζα». Το χάσμα των ικανοτήτων είναι αχανές. Άλλωστε κάτι τέτοιοι είναι που βλέπεις στα Esports Rocket League και θέλεις να τους φτάσεις και ειλικρινά αν αφιερώσεις χρόνο, πολύ χρόνο, θα τα καταφέρεις. Σιγά σιγά βλέπεις τον εαυτό σου να βελτιώνεται, οι ώρες σου φαίνονται λεπτά και ξαφνικά έχεις μαζέψει 1000 ώρες. 1000 ώρες αφοσίωσης και εξάσκησης. Προχτές έβαλα ένα από τα καλύτερα γκολ που έχω βάλει και ο ενθουσιασμός μου κόντευε να ξεχειλίσει. Κάτι τέτοια σκηνικά είναι που με κάνουν να προσπερνώ τον εκνευρισμό και την απογοήτευση και να επιστρέφω στο RL και στο skroutz για καινούριο χειριστήριο.