Κριτική της ταινίας «Shazam!»


shazam ταινια

Περιπέτεια Φαντασίας, 123’
Σκηνοθεσία: David F. Sandberg
Πρωταγωνιστούν: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Grazer, Mark Strong

Η DC με τη νέα της ταινία “Shazam!” φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως το φόρτε της δεν είναι στη σύνθεση ενός κινηματογραφικού σύμπαντος όπως η Marvel, αλλά στη δημιουργία μεμονωμένων, συναρπαστικών ιστοριών.

Ο αρχαίος μάγος Shazam στην τελευταία, απεγνωσμένη του προσπάθεια να κατατροπώσει τους αιώνιους εχθρούς του, δίνει τις δυνάμεις του στον ορφανό Billy Batson. Έτσι, ο 14χρονος αποκτά την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε ενήλικα σούπερ ήρωα κάθε φορά που φωνάζει «Shazam!». Όπως κάθε άλλος έφηβος στο σώμα ενός θεόρατου μυώδη τύπου με υπερδυνάμεις, ο Billy κάνει κάθε άλλο παρά να σώσει τον κόσμο. Ωστόσο, συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της κατάστασης μετά τη συνάντηση του με τον διαβολικό Dr. Sivana.

Ο Billy (Asher Angel) στην αρχή της ταινίας είναι ένα παιδί θυμωμένο με το σύμπαν – η συμπεριφορά του κάνει τη μία θετή οικογένεια να τον παρατάει μετά την άλλη, ενώ η αναζήτηση της βιολογικής του μητέρας βγάζει σε αδιέξοδο. Ο σεναριογράφος Henry Gayden χρησιμοποιεί επιδέξια το αρχέτυπο του αντι-ήρωα, ενσωματώνοντάς το στο χιούμορ της ταινίας. Τα έξυπνα σχόλια και οι απρόσμενα χιουμοριστικές καταστάσεις κάνουν κάθε θεατή να γελάσει. Πολλές αστείες ατάκες ακούμε κι από τα πέντε θετά αδέρφια του Billy, ιδιαίτερα από τον Freddy Freeman (Jack Grazer), οι σκηνές του οποίου με τον σούπερ ήρωα Shazam (Zachary Levi) είναι ξεκαρδιστικές.


Η καλή χημεία του Levi με τα παιδιά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι και ο ίδιος έχει μια νεανική αύρα. Αυτό προσθέτει στην αληθοφάνεια του χαρακτήρα του, ένα παιδί στο σώμα ενός ενήλικα. O Dr. Sivana (Mark Strong) και τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα προσθέτουν μια νότα τρόμου στη μεγάλη οθόνη, μην αφήνοντας τον θεατή να ξεχάσει πως στην τελική πρόκειται για ταινία της σκοτεινής DC.

Η απεικόνιση του κακού μπορεί να φανεί γκροτέσκ, αλλά ποτέ δεν φτάνει σε παραφωνία με τον κεντρικό ήρωα. Αντιθέτως, η μία μορφή αναδεικνύει την άλλη. Ο Sandberg, με υπόβαθρο σε θρίλερ όπως το “Annabelle: Creation”, δημιουργεί έναν εχθρό με βάθος, η βαριά σκιά του οποίου κάνει τον κεραυνό του Shazam να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι.

Το “Shazam” είναι μια ευχάριστη, με βατό ρυθμό κωμωδία που δεν ξεχνά ποτέ το κομμάτι της περιπέτειας: οι σκηνές δράσης, που κλιμακώνονται σε μια εκρηκτική μάχη και το αναπάντεχο plot-twist δεν αφήνουν το κοινό να βαρεθεί ούτε μια στιγμή. Πίσω, όμως, από όλα τα τέρατα, τις πνευματώδεις ατάκες και τους (ως ένα σημείο) γλυκανάλατους συναισθηματισμούς, η ταινία περνάει δυνατά μηνύματα απευθυνόμενα σε κάθε ηλικία.


Βαθμολογία: 4/5