Underflow: μια διαφορετική γωνιά στην Αθήνα


underflow κουκακι

Αθήνα: μια πόλη ζωντανή και γεμάτη ανθρώπους, δραστηριότητες και μέρη που μπορούν να δώσουν μια άλλη νότα στην καθημερινότητα...


Ένα απ'αυτά τα μέρη είναι και  το Underflow record store art gallery, στην οδό Καλλιρρόης, πάνω στα "σύνορα Νέου Κόσμου και Κουκακίου, ένας χώρος για όλους τους λάτρεις της μουσικής και όχι μόνο.

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μαγαζί, πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς με το που πατήσει πόδι του στην είσοδο. Το εσωτερικό του κτηρίου, σε βιομηχανικό στυλ, με ιδιαίτερο φωτισμό και μεγάλη έκταση που προσφέρει ελευθερία κινήσεων, είναι πολύ φιλόξενο για τον επισκέπτη και τον προσκαλεί να χαλαρώσει και να περάσει όσο χρόνο θέλει μέσα στο κατάστημα. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να γνωρίσει αυτό το μαγαζί, που το ηλεκτρονικό, μουσικό περιοδικό Vinyl Factory, ενέταξε στην 73η θέση στη λίστα με τα 100 καλύτερα δισκοπωλεία στον κόσμο!Στο ισόγειο, βρίσκεται το βασικό κομμάτι κι η καρδιά του μαγαζιού. Τα μεγάλα και κατάμεστα ράφια, κατά μήκος του καταστήματος, με βινύλια, CD αλλά και κασέτες, διαφόρων ειδών μουσικής, από νέες κυκλοφορίες μέχρι και συλλεκτικές εκδόσεις, της ξένης, εγχώριας, παλιότερης και σύγχρονης μουσικής σκηνής, καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και σε προκαλούν να τα δεις ένα προς ένα. Στον ίδιο χώρο, τη δική τους γωνιά καταλαμβάνουν και τα αγαπημένα pick-up, από τα οποία ακούγεται και η μουσική που διαμορφώνει την  ατμόσφαιρα του μαγαζιού και στα οποία ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να ακούσει τους δίσκους που θέλει πριν να τους αγοράσει.

Λίγο πιο δίπλα, ένα ειδικά διαμορφωμένο, μικρό και φιλόξενο μπαρ, από το οποίο μπορεί κανείς να πάρει το κρασί ή το ποτό του - σε προσιτές πάντα τιμές- και είτε να περιπλανηθεί στο κατάστημα, είτε να καθίσει και να το απολαύσει σε ένα από τα τραπέζια και τις πολυθρόνες που βρίσκονται σε όλη την έκταση του χώρου.


Επιθυμία του κ. Βασίλη Φιλιππακόπουλου, ιδιοκτήτη του μαγαζιού, είναι να αποτελεί ο χώρος "σημείο συνάντησης" των καλλιτεχνών, των φιλόμουσων αλλά και όσων είναι απλώς περίεργοι για το "τι είναι, τέλος πάντων, αυτό το μαγαζί", ένα χώρο που θα μπορούν να βρεθούν, να χαλαρώσουν, να μιλήσουν,ενώ θεωρεί, επίσης, πως η συγκέντρωση πλούσιας πολιτιστικής δραστηριότητας στη λεωφόρο Συγγρού γενικότερα, ευνοεί και το δισκοπωλείο του.

underflow κουκακι


Παράλληλα με τους δίσκους, εκτίθεται σε όλο το μήκος του ισογείου, αλλά και σε έναν μικρότερο, ξεχωριστό χώρο, σαν "μπαλκονάκι", στον επάνω όροφο, η τεράστια και πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή μασκών του Νίκου Παπαγεωργίου, εθνολόγου και πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής εθνικής επιτροπής της UNESCO, που προσφέρουν  στον επισκέπτη μία διαφορετική εμπειρία κι επαφή με την πρωτόγονη ζωγραφική και γλυπτική τέχνη, και δίνουν άλλο χαρακτήρα στο συνολικό ύφος του μαγαζιού.


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο itsonlyarts.com η συλλογή αυτή είναι "Ιδιαίτερη απ΄όλες τις απόψεις, αγκαλιάζει την Ιστορία, τον Πολιτισμό και την ανθρώπινη εξέλιξη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη πάντοτε με την Τέχνη. Οι εν λόγω μάσκες αποτελούν έργα όπου η γλυπτική και η ζωγραφική ενώνονται, δίνοντας ένα αποτέλεσμα εξωπραγματικά ζωντανό: (οι μάσκες) Αναπνέουν, ανοιγοκλείνουν τα μάτια νοητά, χαμογελούν ή κλαίνε, συνοφρυώνονται θυμωμένες, τεντώνουν τ' αυτιά και συνομιλούν...".

Το υπόγειο του καταστήματος, λειτουργεί ως χώρος για παρουσιάσεις βιβλίων, live εμφανίσεις συγκροτημάτων και άλλων καλλιτεχνών, αλλά και για τη διεξαγωγή workshops σχετικά με την τέχνη.  

Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο, καθώς και περισσότερα στοιχεία για το μαγαζί και τις υπηρεσίες του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ του καταστήματος στο instagram, με φωτογραφίες από το  χώρο και τα βινύλια που διατίθενται στο δισκοπωλείο, αλλά και η λίστα που έχει δημιουργηθεί στο spotify με αντιπροσωπευτικά δείγματα της μουσικής που μπορείτε να βρείτε στο μαγαζί.


underflow κουκακι
(φωτογραφία: Βασιλεία Τριανταφύλλου)