13 Reasons Why 3 - Spoiler free κριτική της νέας σεζόνΣτις 24 Αυγούστου του 2019  η τρίτη σεζόν του 13 Reasons Why (Brian Yorkey ) έκανε την πρεμιέρα της στο Netflix. Η  πολυβραβευμένη σειρά  εμφανίστηκε πρώτη φορά στις οθόνες μας το 2017, προκαλώντας ένα κύμα από αντιδράσεις λόγω του ευαίσθητου περιεχομένου της.

Ο πρώτος κύκλος αποτέλεσε κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Asher Jay. To 13 Reasons Why αντικατοπτρίζει την ιστορία της 17χρονης Hannah Baker (Kathrine Langford) που αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή της, ηχογραφώντας παράλληλα 13 κασέτες με τους λόγους και τα άτομα που την οδήγησαν σε αυτή την πράξη. Αυτές οι κασέτες ταχυδρομούνται  2 εβδομάδες μετά τον θάνατό της στον καλό της φίλο και πρωταγωνιστή Clay Jensen (Dylan Minette).

To 2018 η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν, τοποθετώντας στο στόχαστρο την δίκη των υπεύθυνων για τον θάνατο της Hannah. Κάθε πρόσωπο εξιστορεί τα γεγονότα από την δική του οπτική πλευρά, φέρνοντας στο φως και άλλα στοιχεία. Η δεύτερη σεζόν έληξε με παράδοξο τρόπο: o Bryce Walker (ένας από τους κύριους υπαίτιους) αποφεύγει τις κατηγορίες βιασμού ενώ λίγες μέρες μετά την κηδεία της Hannah η αστυνομία λαμβάνει ανώνυμη καταγγελία πως κάποιος ετοιμάζεται να διαπράξει school shooting στο σχολείο Liberty High. Ο Clay Jensen βρίσκεται στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή.

H ανανέωση της σειράς για τρίτη σεζόν είχε ήδη δημιουργήσει την προσδοκία ότι βασικά ερωτήματα θα απαντηθούν: ποιοι κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με την αστυνομία, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πολλών από τους κεντρικούς χαρακτήρες και τι θα απογίνει ο Bryce Walker;

Ο τίτλος της νέας σεζόν ήρθε να αναταράξει το κοινό, δίνοντας  στεγνά την κατάληξη του Bryce: 13 REASONS WHY 3 - Who Killed Bryce Walker? (ΔΕΚΑΤΡΊΑ ΓΙΑΤΊ-Ποιος σκότωσε τον Bryce Walker;)


Προφανώς το τέλος της δεύτερης σεζόν απογοήτευσε το κοινό και αυτό το trailer αποτέλεσε μία προσπάθεια επανάκτησης του. Πολλοί έκαναν λόγο για ανοησία των συγγραφέων και των σκηνοθετών της σειράς, οι οποίοι έκαναν spoiler μέσω του trailer.  Άλλοι χλεύασαν την ανανέωση της σειράς υποστηρίζοντας πως το 13 Reasons Why θα έπρεπε να είχε λήξει στον δεύτερο κύκλο. Και δυστυχώς, κακά τα ψέματα, η σειρά έχει χάσει πλέον το νόημά της.

Πλέον τίποτα δεν έχει σχέση με την αυτοκτονία της Hannah-όλα επικεντρώνονται στους πιθανούς δολοφόνους του Bryce Walker.

Mπορεί κανείς με ευκολία να εντοπίσει τα κενά στην υπόθεση, η οποία μοιάζει να μην κορυφώνεται πουθενά. Στην προσπάθεια να αναδειχτεί η σημασία της φράσης ''όλα είναι φαύλος κύκλος'', αποτρόπαιες πράξεις συγκεκριμένων χαρακτήρων δικαιολογούνται με αναφορά σε δευτερογενείς  παράγοντες-κάτι πολύ άστοχο.

Στο καστ προστίθεται μία νέα ηθοποιός η οποία εμφανίζεται, στην κυριολεξία από το πουθενά, ως "παντογνώστης" των  γεγονότων του παρελθόντος. Από την άλλη, εξαφανίζονται κομβικοί χαρακτήρες χωρίς να δοθεί καμία απολύτως εξήγηση.


Η εξέλιξη και η σύνδεση των γεγονότων στηρίζεται για μία ακόμη φορά σε περιττά flashbacks. Η μόνη χρησιμότητά τους, να προβληματίσουν τον θεατή ως προς το ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος. Σε κάποια σημεία, η αδιάκοπη μεταφορά ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν κουράζει και μπερδεύει τον θεατή.

Η συμπεριφορά των ηθοποιών αλλά και η υπόθεση παρουσιάζουν μία άγαρμπη ωρίμανση που ήταν ορατή από τις προηγούμενες σεζόν. Η σειρά παρασύρει τον θεατή να αναζητήσει μαζί με τους πρωταγωνιστές τον δολοφόνο του Bryce με έναν πολύ παιδικό και ανώριμο τρόπο που θυμίζει τις περιπέτειες του Λούκυ Λουκ, ενώ από την άλλη πετυχαίνει σε εντυπωσιακό βαθμό την ανάδειξη σοβαρών θεμάτων της εφηβικής ηλικίας και κοινωνικών προβλημάτων της Αμερικανικής κοινωνίας.

Με άλλα λόγια επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην κουλτούρα των ναρκωτικών, στην σεξουαλικότητα, την οικογενειακή βία, την παρενόχληση,την ψυχική υγεία ενώ θίγει έντονα το θέμα της άμβλωσης, του σεξισμού και του ρατσισμού. Έτσι, από την μία υπάρχει ένα τελείως παιδικό παιχνίδι αναζήτησης του ''εγκληματία'' που έρχεται σε τεράστια αντίθεση με την σοβαρότητα και την ευθύτητα που θίγονται σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Εξίσου μεγάλο είναι το χάσμα ανάμεσα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Συγκεκριμένοι χαρακτήρες εξελίσσονται πολύ έξυπνα, οι πράξεις και οι σκέψεις τους έχουν νόημα και συνοχή. Άλλοι χαρακτήρες χάνονται μέσα σε όλο αυτό το χάος των flashbacks και δεν υποστηρίζουν τον ρόλο τους μέσα στην σειρά.

Παρόλα αυτά οι κριτικές της 3ης σεζόν στο IMDB δεν είναι τόσο απογοητευτικές. Με τις βαθμολογίες των περισσότερων επεισοδίων να κυμαίνονται στο 6-7, αξίζει να τονισθούν και τα θετικά της σεζόν.

Η σειρά σε αυτόν τον κύκλο παύει να προβάλλει την ψυχική ανάρρωση των υπόλοιπων ηθοποιών ως γρήγορη και εύκολη. Αναδεικνύει συστηματικά τον χρόνο, την προσπάθεια και την υποστήριξη που χρειάζεται ο κάθε έφηβος μεμονωμένα για να αντεπεξέλθει απέναντι στις σκληρές συνθήκες της ζωής . Φροντίζει να επικεντρωθεί στα συναισθήματα των παρενοχλημένων μαθητών του Liberty High, κάνοντας μία βουτιά στον κόσμο του καθενός-πολλές σκηνές είναι ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένες. Η σειρά επιδιώκει να περάσει το μήνυμα που επιεικώς πέρασε στις 2 προηγούμενες σεζόν: η σχολική ζωή δεν είναι εύκολη και ανώδυνη,  αντιθέτως είναι μία πιθανή πηγή ψυχικών τραυμάτων που στιγματίζουν τις ζωές κάποιων ανθρώπων για πάντα.

Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί η 4η σεζόν και αν οι βαθμολογίες του κοινού θα κάνουν κατακόρυφη βουτιά, χάνοντας την μάχη με την πρώτη σεζόν που δίκαια κέρδισε 8άρια και 9άρια.


Δες το trailer της 3ης σεζόν εδώ