Καλλιόπη Ηλιοπούλου - «Όσο υπάρχει αγάπη, υπάρχει δρόμος»


Πάντα έχω άγχος όταν πρόκειται να συναντήσω κάποιον που δεν ξέρω για συνέντευξη, αλλά με την Καλλιόπη σου φεύγει το άγχος στο πρώτο λεπτό. Προσιτή, με χιούμορ, μπέρδεψε την Τρίπολη με τα Τρίκαλα πόσες φορές, τη λάτρεψα. Δεν είμαστε όμως εδώ για να σας πω ότι είναι γαμάτη παρέα (που είναι), αλλά για να τη γνωρίσετε μουσικά.

Πόσο καιρό βρίσκεσαι στο χώρο της μουσικής;
Με επίσημη κυκλοφορία, από το 2014, που βγάλαμε το πρώτο μας digital single από την Inside Out Music, τα «Όρια». Από το '14 λοιπόν ουσιαστικά, σαν ερμηνεύτρια, κι έπειτα σαν συνθέτρια/τραγουδοποιός.

Και τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι τώρα;
Έχει ανοίξει ο κύκλος των φίλων, που είναι και συνεργάτες. Έχει ανοίξει ο τρόπος προσέγγισης σε διάφορα είδη μουσικής. Και σίγουρα η αυτοβελτίωση πάνω στην παραγωγή, γιατί όσο υπάρχει τριβή, όλο και κάτι θα βελτιώνεις.

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;
Οι μουσικές επιρροές είναι της grunge εποχής, είναι οι Nirvana, οι Linkin Park, Audioslave, ο Chris Cornell μόνος του, Red Hot Chili Peppers, αλλά έχω και μια αγάπη προς Πυξ Λαξ, Βιτάλη, ουσιαστικά ένα συνονθύλευμα. Αλλά κατα βάση είναι η ξένη rock μουσική των '90s.

Από τα τραγούδια που έχεις γράψει, ή σου έχουν δώσει άλλοι να τραγουδήσεις, υπάρχει κάποιο που έχεις ξεχωρίσει;
Θα ξεκινήσω με βάση το πρώτο τραγούδι στο οποίο έγραψα και στίχους και μουσική. Είναι το «Μοιρολόγι», το οποίο έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Εννοείται πως όλα τα τραγούδια μου δίνουν κάτι διαφορετικό, και μου δίνουν και την ευκαιρία να μεταλλάσσομαι, αλλά το «Μοιρολόγι» ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου. Γράφτηκε και σε μια περίοδο που ψυχολογικά είχα μια ανησυχία, και ήθελα με κάποιο τρόπο να εξοβελίσω αυτό το κακό που με τριγύριζε, μέσα από αυτό το τραγούδι. Κι έχει επίσης μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, διότι είχε προκριθεί και σε ένα ιντερνετικό διαγωνισμό, βραβεύτηκε κιόλας το τέκνο αυτό, οπότε ήταν η απαρχή όλων.

Οπότε υποθέτω ότι το έχεις σε κάθε live και το λες.
Η αλήθεια είναι ότι δεν το λέω. Δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Επειδή τα live πλέον είναι με δυο κιθάρες, αυτό το τραγούδι θέλει να του περάσεις τη μαγεία που έχει μέσα. Οπότε, αν καταφέρω κάποια στιγμή να κάνω full μπάντα, θα αρχίσω να το παίζω. Είναι κάπως ιδιαίτερο, με ρίχνει λίγο κάποιες φορές.


Πώς βλέπεις τα πράγματα στην ελληνική μουσική σκηνή σήμερα;
Τα βλέπω πάρα πολύ όμορφα τα πράγματα. Ναι μεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν δυσκολίες, είναι τα κυκλώματα που λέμε, που δύσκολα δέχονται νέα άτομα, αλλά όσο υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Όσο υπάρχει αγάπη, υπάρχει δρόμος. Βλέπω πάρα πολλά παιδιά, που τα ακούω και σκέφτομαι «γιατί αυτός κι όχι εκείνος». Υπάρχουν πολλά διαμαντάκια, θέλει ψάξιμο. Και πολλά από αυτά τα παιδιά προσπαθώ να πηγαίνω να τα ακούω, να έχω μια επαφή, ούτως ώστε όλοι εμείς που δημιουργούμε, χωρίς να 'χουμε κάποιες ιδιαίτερες βλέψεις, να γίνουμε μια μικρή παρέα. 

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερους καλλιτέχνες, από όλα τα είδη, να στρέφονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες, προκειμένου να προωθήσουν τη δουλειά τους. Θεωρείς ότι το φυσικό μέσο είναι παρωχημένο πλέον;
Ο δίσκος δεν είναι παρωχημένος, απλά πιστεύω ότι τα πράγματα δυσχεραίνουν από οικονομικής άποψης. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μοιραστείς προς τα έξω αυτό που έχεις δημιουργήσει, κι ο πιο ανέξοδος πλέον. Η διαφήμιση είναι τεράστια, έχεις YouTube, Instagram, Facebook. Πλέον τα λεφτά που μπορείς να δώσεις για τις διαφημίσεις είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά που θα σου ζητήσει μια εταιρεία που μπορεί να έχεις απο πίσω. Νομίζω έχει εξελιχθεί αρκετά κι η τεχνολογία, που μπορείς μόνος σου να ψάξεις κάποιες ιντερνετικές πλατφόρμες, πληρώνοντας κάποιο μικρό ποσό, για να κατοχυρώσεις τα τραγούδια σου. Αλλά σίγουρα το διαδίκτυο έχει βοηθήσει στην άμεση και ανέξοδη διαφήμιση. Δε σου κρύβω βέβαια ότι, αν κάποια στιγμή καταφέρω να μαζέψω ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό, θα ήθελα να πω ότι το διαθετώ στο να έχω ένα cd σε φυσική μορφή, γιατί είναι κάτι απτό, θα μείνει. Όπως είναι το βινύλιο, άλλη αίσθηση. Και να το φτιάξεις όπως θες, με τις εικόνες που θες στο εξώφυλλο, με διάφορες σκέψεις σου, να είναι κάτι ιδιαίτερο.

Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς, που δεν έχεις συνεργαστεί ήδη;
Λατρεύω τη Τζώρτζια από τους Μπλε, είναι φωνάρα, μου βγάζει μια τρέλα, είναι ροκ ως άνθρωπος. Έχω επικοινωνήσει και μαζί της διαδικτυακά και φαίνεται πάρα πολύ χαλαρή, κι όχι τυποποιημένη. Είναι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό. Έπειτα θα μου άρεσε και με τα Κίτρινα Ποδήλατα. Μου αρέσει ο τρόπος που προσεγγίζουν τα τραγούδια τους, θεωρώ ότι είναι ένα από τα συγκροτήματα που ψάχνεται συνεχώς. Κι από διάφορα άλλα καλλιτεχνικά στερεώματα, όχι απολύτως ροκ/έντεχνα. Είμαι υπέρ των παντρεμάτων διαφόρων μουσικών σκηνών, με εναλλακτική προσέγγιση. 

Ένα παράδειγμα με κάποιον που δεν ανήκει στη ροκ/έντεχνη σκηνή, αλλά θα ήθελες να συνεργαστείς;
Θα σου πω για έναν άνθρωπο με τον οποίο έχω έρθει σε επαφή, τον Σαράντη Σαλέα, ο οποίος ναι μεν προέρχεται από ένα λαϊκό μουσικό υπόβαθρο, αλλά ο ίδιος είναι χαμαιλέων. Θα μπορούσαμε λοιπόν να παντρέψουμε το ροκ με το δικό του το στυλ, που νομίζω το έχει ήδη κάνει. Κι αυτά μαζί να βγάλουν τόσο όμορφο αποτέλεσμα που δε θα σου ξινίσει στο μυαλό, αλλά θα σε πάει λίγο παρακάτω.

Τι ετοιμάζεις αυτό τον καιρό;
Αυτό τον καιρό είμαστε στο home studio μας, φτιάχνουμε τραγούδια για αγαπημένους μας φίλους και συνεργάτες, έχουμε επιμεληθεί την ενορχήστρωση των τραγουδιών ή τη μουσική στα περισσότερα. Έπειτα ετοιμάζω και κάτι προσωπικό, αλλά περιμένουμε να περάσει αυτός ο Αύγουστος, να χαλαρώσουμε, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, ούτως ώστε να 'χουμε το σθένος να τα δρομολογήσουμε σωστά από Σεπτέμβρη.

Θες να προσθέσεις κάτι, ή να πεις κάτι για κλείσιμο;
Καλή συνέχεια, κι ό,τι κάνουμε, να το κάνουμε με αγάπη, γιατί αυτή μένει στο τέλος.

Την Καλλιόπη θα τη βρείτε στο Facebook, καθώς και στο κανάλι της στο YouTube.