Agis Angeleye - «Η μουσική θα έπρεπε να τα νικάει όλα»


Μετά από ένα χρόνο (και κάτι ψιλά) γνωριμίας, ήρθε η στιγμή να πάρω επιτέλους συνέντευξη από ένα φίλο. Επειδή είναι φίλος, δεν μπορώ να αρχίσω τις φιλοφρονήσεις, αυτά εξάλλου είναι για σας να τα πείτε, αφού τον ακούσετε. Χωρίς άλλη καθυστέρηση λοιπόν, ο Agis Angeleye.

Καταρχάς, βρίσκεσαι πολλά χρόνια στο χώρο της μουσικής, παλιότερα με τους «Ένα Βήμα Μπροστά», αλλά και πιο πρόσφατα με άλλα πρότζεκτς. Κατά πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία σου, κι ο τρόπος που προσεγγίζεις τη μουσική όλα αυτά τα χρόνια;
Η αλήθεια είναι πως παίζω από τα 18 μου και πλέον είμαι 36. Σε κάποια διαστήματα υπήρξα και τόσο τυχερός ώστε να ζήσω οικονομικά από τη μουσική και μάλιστα αρκετά καλά. Ο τρόπος που προσεγγίζω την μουσική ήταν πάντα ο ίδιος. Το έβλεπα πάντα σαν δουλειά και ειδικότερα σαν την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Οπότε η νοοτροπία μου ήταν πάντα να επενδύσω σε χρήμα, χρόνο και εργασία ώστε να πάρω πίσω το καλύτερο δυνατό. Αν έχει αλλάξει κάτι είναι, δυστυχώς, ότι πλέον δεν θα ξανά επένδυα τα χρήματα μου και το χρόνο μου σε πρότζεκτς άλλων. Το έχω κάνει με αρκετό δυναμισμό δύο φορές και στο τέλος βρέθηκα εκτός πρότζεκτ με άλλους να εισπράττουν τα όποια (μικρά ή μεγάλα) οφέλη της επένδυσης αυτής.

Συνήθως είσαι σε ομαδικά projects, αλλά τώρα κάνεις ένα προσωπικό δίσκο, με τίτλο «For Me». Γιατί αυτή η αλλαγή σε κάτι πιο προσωπικό;
Είναι ακριβώς ο λόγος που είπα πιο πάνω. Σαν μουσικός πίστευα σε υπερβολικό βαθμό στην ομάδα, στην μπάντα και στην επένδυση σε δουλειές άλλων όπου συμμετείχα σαν μέλος. Δυστυχώς όμως για να πετύχει μία μπάντα ή τέλος πάντων ένα μουσικό σχήμα, που μπορεί να βγαίνει προς τα έξω σαν σόλο καλλιτέχνης αλλά στην παραγωγή συμμετέχουν ισάξια κάποια ή όλα τα μέλη, χρειάζεται ένα πολύ συγκεκριμένο συστατικό. Το συστατικό αυτό είναι το να το βλέπουν το σχήμα όλοι σαν την οικογένεια τους. Όπως ακριβώς μπορεί να τσακωθείς με τον αδελφό σου άσχημα αλλά μετά από μία μέρα να είστε πάλι κολλητοί , έτσι και εκεί. Ό,τι κι αν γίνεται να μην αφήνεις να χαλάσει το πρότζεκτ. Δυστυχώς αυτό εγώ δεν το βρήκα για σερί 17 χρόνια που επέμενα σε ομαδικά πρότζεκτς. Ο κόσμος όχι μόνο δεν είναι έτοιμος να συγχωρέσει ένα λάθος σου για το καλό της ομάδας αλλά ακόμα χειρότερα, όταν φταίει δεν είναι καν διατεθειμένος να δεχτεί την δική σου συγχώρεση. Ακούγεται περίεργο αλλά έτσι γίνεται. Οπότε αφού μου πήρε σχεδόν 20ετία, αποφάσισα να πάω solo. Όχι τόσο γιατί με καλύπτει αλλά γιατί δεν νοιώθω στα 36 ότι έχω άλλη υπομονή στο να φερθώ κάπου λάθος και να μην με συγχωρέσουν ή στο να μου φερθούν άσχημα και να πρέπει να τους πείσω ότι τους συγχωρώ. Για εμένα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να διαλυθεί ένα μουσικό σχήμα. Η μουσική θα έπρεπε να τα νικάει όλα.

Μίλησε μας για το «For Me», καθώς και πιο συγκεκριμένα για τα δύο τραγούδια που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, τα «Broken Back» και «Bus of Dreams».
Το «For me» είναι ένας δίσκος που ακολουθώντας την μόδα της εποχής βγαίνει σταδιακά single με single στο ΥouΤube μέχρι να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει ολόκληρο κανονικά. Θα έχει συνολικά 8 τραγούδια που όλα κινούνται σε rock-folk ύφος και αγγλικό στίχο. Όλα τα κομμάτια είναι αποτέλεσμα αληθινών εμπειριών και γεγονότων της ζωής μου με σημαντικά για εμένα άτομα. Όπως συνηθίζω να λέω είναι ένα reality σε μουσικό δίσκο. Με τα κομμάτια αυτά στην ουσία βάζω τον καθένα μέσα στην προσωπική μου ζωή. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε τραγούδι του δίσκου θα το πει άλλος τραγουδιστής/ρια. Έχω κλείσει συνεργασίες με άτομα που κυριολεκτικά είναι καλύτεροι μουσικοί από μένα από κάθε άποψη και αυτό με τιμά.

Για τα κομμάτια που ρωτάς τώρα. Το «Broken Back» είναι το μόνο κομμάτι που θα πω εγώ. Ακόμα ντρέπομαι να με ακούω όταν βλέπω το κλιπ αλλά παραδόξως έχει πάει πολύ καλά και χαίρομαι. Είναι ένα κομμάτι που έχω γράψει για μία ξανθιά κοπέλα που την ενοχλούσε άπειρα όταν οι άλλοι της φέρονταν σαν «ξανθιά» με την ρατσιστική έννοια του όρου. Γενικά είχε ένα παρεξηγήσιμο λουκ, ενώ είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που φαίνεται.

Το «Bus of Dreams» στο οποίο τραγουδάει ο George Garvin (ο οποίος είναι ο αγαπημένος μου indie μουσικός) είναι ένα τραγούδι χωρισμού. Στην ουσία καταπιάνεται με το συναίσθημα που έχουμε όταν χωρίζουμε και νοιώθουμε ότι γλιτώσαμε από μία εντελώς τοξική σχέση. Είναι ένα μεγάλο «πω την γλίτωσα». Λέγεται «Bus of Dreams» γιατί το έγραψα αμέσως αφού χώρισα και πήρα το λεωφορείο για να πάω σπίτι μου.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη σου solo δουλειά. Είχες κάνει παλιότερα ένα ακόμα προσωπικό δίσκο, με τίτλο «For You». Βλέπουμε μια ομοιότητα στους τίτλους των δύο δίσκων. Υπάρχει κάποια σχέση στο περιεχόμενό τους;
Ισχύει. Κοντά στο 2007 είχα ηχογραφήσει το «For You» σαν solo artist αλλά εν τέλει ποτέ δεν το προώθησα ή δεν ασχολήθηκα σοβαρά γιατί έβαλα την μπάντα μου από πάνω και δεν το μετανιώνω. Από το 2007 έως το 2010 ζήσαμε το όνειρο.

Εκείνος ο δίσκος είχε επίσης κομμάτια που είχα γράψει για σημαντικά άτομα και ο τίτλος σε μετάφραση είναι «Για εσάς» και όχι «Για εσένα». Μάλιστα στο εξώφυλλο είχε σκίτσα αυτών των ατόμων.

Μετά τις τεράστιες απογοητεύσεις μου που με οδήγησαν στο να προχωρήσω μόνος μου ξεκίνησα το Angeleye's Project ξανά και είπα από μέσα μου «αυτή τη φορά θα το κάνεις για εσένα». Έτσι βγήκε το «For Me». Ακούγεται ρομαντικό, αλλά δυστυχώς ξεκίνησε καθαρά για εκδικητικούς λόγους και για να αποδείξω πράγματα, κάτι που προσπαθώ να αποβάλλω και να το ευχαριστηθώ πραγματικά. Κοντεύω.

Όποιος επισκεφτεί το κανάλι σου στο YouTube, θα δει ότι κοινοποιείς τη δημιουργία του δίσκου βήμα βήμα, με τη μορφή vlog. Πώς αποφάσισες να μοιραστείς τη διαδικασία αυτή με το κοινό;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ο βασικότερος είναι ότι μου αρέσει άπειρα όταν καλλιτέχνες που λατρεύω το κάνουν αυτό. Θέλω πολύ να μαθαίνω πως έγινε το κάθε τι. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι είμαι video artist και είναι ευκαιρία για πειραματισμούς που δεν μπορείς να κάνεις σε πελάτες. Ένας τρίτος είναι γιατί υπάρχουν άτομα σημαντικά στην ζωή κάθε ανθρώπου που δυστυχώς εγώ δεν έχω καμία σχέση πλέον και κάπου μέσα μου έχω την ελπίδα ότι μπορεί έτσι να μαθαίνουν νέα μου. Παράδειγμα ο πατέρας μου.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχεις ανεβάσει vlog μόνο για τα δύο τραγούδια που κυκλοφόρησαν, αν και ξέρω ότι έχεις έτοιμο κι ένα τρίτο, για το οποίο όμως δεν έχεις ανεβάσει backstage υλικό. Σκοπεύεις να κάνεις vlog για όλα τα τραγούδια του δίσκου;
Δεν θα το κρύψω, πνίγομαι στην δουλειά και δεν έχω προλάβει να το κάνω. Θα το κάνω όμως σύντομα. Η αλήθεια είναι ότι για αυτό το τρίτο κομμάτι ξόδεψα πολλά χρήματα και χρόνο. Είναι ένα στοίχημα για εμένα. Όσο για τα υπόλοιπα ναι, για όλα θα γίνουν βίντεο που θα εξηγούν τι κρύβουν από πίσω.

Όταν λέω για το κανάλι σου, αναφέρομαι στο κανάλι της About Elegance. Μίλησέ μας για αυτή την εταιρεία.
Η About Elegance είναι η εταιρεία που έχω μαζί με τον Γιώργο Σακελλαρίου και είναι εδώ και 2 χρόνια η κύρια απασχόλησή μου. Κάνουμε video production, photography, web design και social media. Θεώρησα λογικό να ανεβάζω εκεί ότι κάνω μιας και θα θέλαμε να έχουμε κι άλλους καλλιτέχνες κάτω από την στέγη μας. Το έχουμε κάνει άλλη μία φορά και πήγε καλά. Μιας και ρωτάς θα ήθελα επίσης να πω ότι ο Γιώργος είχε την ιδέα για όλη αυτή την εταιρεία. Το λέω γιατί είναι αστείο πως ο κόσμος νομίζει ότι εγώ είμαι από πίσω και ο Γιώργος απλά με βοηθάει. Μάλλον το ανάποδο ισχύει απλά έχω πάρει πάνω μου την επικοινωνία και ο κόσμος δεν το βλέπει.

Πέρα από τη μουσική σου, στο κανάλι υπάρχουν κι άλλα βίντεο. Τι μπορεί να βρει κάποιος επισκέπτης;
Μπορεί να βρει ένα σκασμό πράγματα με τα οποία πειραματιζόμαστε κατά καιρούς όταν έχουμε χρόνο. Δυστυχώς δεν γίνονται όλα όσο οργανωμένα θα θέλαμε γιατί μας πιέζει ο χρόνος πολύ. Παρ'ολα αυτά έχουμε κάνει μία μουσική εκπομπή που καλλιτέχνες έπαιζαν live και δύο χιουμοριστικές εκπομπές που βγάζουμε τον άλλον μας εαυτό.

Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ακόμα για κλείσιμο;
Θα ήθελα να πω ότι αυτός ο νέος δίσκος είναι αφιερωμένος στον Κ. Σαμαρά, έναν άνθρωπο που χρωστάω όσα δεν χρωστάω σε κανέναν άλλον. Δεν το ξέρει αλλά χωρίς αυτόν δεν θα ήμουν σε θέση να κάνω το οτιδήποτε.

Για όποιον δε χόρτασε, αλλά και για περισσότερη μουσική, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Angeleye's Project στο Facebook τους, ή το κανάλι των About Elegance στο YouTube.