Οι Noriana φέρνουν την Ιρλανδία στην καρδιά της Αθήνας


Σας έχει τύχει να πάτε ποτέ σε live, και να ερωτευτευτείτε τη μουσική από τις πρώτες νότες;
Αυτό συνέβη όταν πήγα στις Noriana, ένα ελληνικό συγκρότημα που παίζει κέλτικη μουσική, και αποτελείται από τις Ειρήνη Τριανταφυλλίδη (φωνή, λαούτο), Ελευθερία Πολογεώργη (φλάουτο), Κατερίνα Τεπελένα (βιολί), και Σοφία Κάκκου (κρουστά). Δεν είχε ξανατύχει να βρεθώ σε live κέλτικης μουσικής, αν και άκουγα κατά καιρούς. Στο live όμως η μουσική με συνεπήρε, όπως με συνεπήραν και τα κορίτσια με το παίξιμό τους, κι έτσι τους ζήτησα να μου παραχωρήσουν μια συνέντευξη, στην οποία πέρασα υπέροχα, και δυστυχώς δεν μπορώ να σας μεταφέρω το κλίμα στο γραπτό λόγο.

Πόσο καιρό υπάρχουν οι Noriana, και πώς δημιουργήθηκαν;
Ελευθερία: Δημιουργήθηκαν το 2015 από την Ειρήνη, ήταν δική της πρωτοβουλία.
Ειρήνη: Όλα ξεκίνησαν από ένα ιρλανδικό φλάουτο που μου δάνεισε ένας φίλος του μπαμπά μου, ο οποίος δεν είναι ιρλανδός, είναι αυστριακός. Αυτό ήταν η αφορμή, αλλά και πριν από αυτό, ο μπαμπάς μου έπαιζε διάφορα όργανα και έβαζε στις μουσικές του τέτοια στοιχεία. Γενικά είχα τέτοια ακούσματα, μου άρεσαν πάρα πολύ, και το όνειρό μου ήταν να κάνω μια γυναικεία μπάντα. Έτσι άρχισα να συλλέγω τέτοια τραγούδια, να τα βγάζω στο λαούτο, το οποίο άρχισε να μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, καθώς πριν από αυτό έπαιζα μόνο ελληνικά παραδοσιακά, και μου φάνηκε πολύ ωραίο να δοκιμάσω κάτι άλλο. Έπειτα συνάντησα την Ελευθερία, ήμασταν στο ίδιο μουσικό σχολείο καθηγήτριες, αναζητούσα απεγνωσμένα μια φλαουτίστρια, και τη βρήκα. Ελευθερία, πες πώς ένιωσες όταν σε βρήκα.
Ελευθερία: Εμένα μου ήρθε λίγο ξαφνικό, γιατί δεν είχα επαφή με τέτοιου είδους μουσική, ασχολιόμουν με την κλασική. Οπότε η πρώτη σκέψη ήταν να πω όχι, της είπα «στείλε μου να ακούσω», «θα δούμε, θα σου απαντήσω», αλλά μέσα μου είχα αποφασίσει «όχι» αμέσως για κάποιο λόγο. Μετά στο σπίτι άκουσα, το συζητήσαμε με φίλους, με επηρεάσανε, και λέω «ας το δοκιμάσω, δεν έχω να χάσω και τίποτα», γιατί μου άρεσε σαν άκουσμα. Ε, και τελικά είμαι εδώ ακόμα.
Ειρήνη: Κι έχει γίνει αρχηγός.

Τι σημαίνει Noriana;
Ειρήνη: Είχα βρει ένα ιρλανδικό παραμύθι που μιλούσε για μια νεράιδα που την έλεγαν Noriana. Δε θυμάμαι λεπτομέρειες από το παραμύθι, αλλά μας άρεσε το όνομα, και το κρατήσαμε.

Υπάρχει κάποιου είδους μελέτη πάνω σε κέλτικες ιστορίες ή θρύλους κατά την επιλογή των τραγουδιών;
Ειρήνη: Υπάρχουν κάποια τραγούδια που έχουμε, όπως το Tam Lin. Πολλά τραγούδια έχουν ιστορία, και μας αρέσει αυτή η ιστορία, και μας αρέσει να τη διηγούμαστε και στον κόσμο, γιατί έχουν πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές. Και κάποια από αυτά είναι μάλιστα και τρομακτικά, ή και πολύ σέξι. (Γέλια)

Έχετε ταξιδέψει ποτέ με το συγκρότημα, για να παίξετε στις χώρες από τις οποίες προέρχεται αυτή η μουσική;
Κατερίνα: Όχι, αλλά το έχω αναλάβει φέτος προσωπικά να το κανονίσουμε.
Ειρήνη: Εγώ είμαι η μόνη που έχω πάει. Ταξίδεψα στην Ιρλανδία, έμεινα για μια βδομάδα, αλλά μέσα σε αυτή τη βδομάδα πρόλαβα και γνώρισα μουσικούς και παίξαμε μαζί, τραγουδήσαμε, ήταν τρομερή εμπειρία. Έχουμε καταφέρει το αντίθετο όμως, να έρθει η Ιρλανδία σε μας, γιατί συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις της Ελληνοϊρλανδικής ένωσης και Ιρλανδικής πρεσβείας.

Έχει σχέση η παραδοσιακή κέλτικη μουσική με τη δική μας παραδοσιακή μουσική;
Ειρήνη: Έχουμε πολλά κοινά ρυθμικά, κλίμακες, το ζωναράδικο μοιάζει με το jig, κάποιοι λένε ότι κάποια reel μοιάζουν με κρητικά, υπάρχει γενικά κάτι κοινό στο feeling, και στη θεματολογία.

Είναι η μουσική σκηνή στην Ελλάδα αυτό που θέλετε για το είδος που τραγουδάτε;
Ειρήνη: Νομίζω είναι πολύ περισσότερα από αυτό που περιμέναμε. Γιατί εμείς ξεκινήσαμε έτσι, επειδή μας αρέσει, αλλά στην πορεία είδαμε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο κοινό από αυτό που περιμέναμε. Και αυτό αυξάνεται με τον καιρό.
Κατερίνα: Και την τελευταία διετία υπάρχουν και μουσικοί που ασχολούνται περισσότερο με αυτό.
Ειρήνη: Είναι πιο πολλές οι μπάντες, γίνονται φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής και έχει καθιερωθεί πια και ο εορτασμός του Αγ.Πατρικίου, προστάτη των Ιρλανδών.

Θέλετε να κάνετε κάποια συνεργασία με κάποιον καλλιτέχνη;
Σοφία:  Ναι, το σκεφτόμασταν γενικά να γίνει κάποια συνεργασία, είμαστε πολύ ανοιχτές σε αυτό, να ταιριάζει κιόλας με το δικό μας ύφος. Βέβαια μπορεί να γίνει και κάποιο «πάντρεμα», να «μαγειρέψουμε» κάτι και να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα.
Ειρήνη: Πρέπει να το ανοίξουμε για να εξελιχθεί. Αλλά είμαστε και σε φάση που γράφουμε και δικά μας τραγούδια, έχω ήδη τελειώσει δύο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; (όλες μαζί, δεν ξεχώρισα φωνές, έτσι γίνεται στις συζητήσεις)
Να βγει ένας δίσκος μόνο με δικά μας κομμάτια, σιγά σιγά να φεύγει και λίγο έξω από την Ελλάδα, σε φεστιβάλ ωραία που γίνονται σε διάφορες χώρες, όπως στα βόρεια.

Γενικά επειδή είναι πολύ ξεχωριστό το ηχόχρωμα κι η μπάντα, να μαθευτεί και ο κόσμος να πηγαίνει και σε άλλα ακούσματα πέρα από τα ελληνικά, τα καθιερωμένα που έχουμε.

Πάντως εμένα αυτό που μου αρέσει είναι ότι αυτή η μουσική αρέσει σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το τι ακούει. Αρέσει και σε ανθρώπους που ακούνε λαϊκά, και παραδοσιακά, και τζαζ. Και σε μικρά παιδιά ακόμα. Χτυπάει φλέβα κατευθείαν.

Και χορεύουνε όλοι, και γίνεται χαμός.

Και βασικά το ζούμε κι εμείς έτσι, δηλαδή όταν παίρνουμε αυτό το feedback από τον κόσμο, το χαιρόμαστε και προχωράμε.

Κάτι που θέλετε να προσθέσετε, ή κάπως να κλείσετε;
Ειρήνη: Πολύ συχνά μας ρωτάνε γιατί διαλέξαμε αυτή τη μουσική, ενώ προερχόμαστε από διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα, κι η πραγματική απάντηση είναι ότι είναι όπως όταν ερωτεύεσαι, που ξαφνικά σε βρίσκει κατακέφαλα, και δεν μπορείς να το εξηγήσεις με λογική.
Σοφία: Αυτό ομολογώ ότι το έπαθα εγώ εδώ η κρουστή, που τις έχω γνωρίσει εδώ και 2,5-3 χρόνια...

Κι έπαθες παράκρουση (εξαιρετικό λογοπαίγνιο, νιώθω περήφανος κι ας μην εκτιμήθηκε όσο του άξιζε)
Σοφία: Κι έπαθα παράκρουση. Ήταν να γίνει.

Τις Noriana μπορείτε να τις βρείτε στο Facebook, στο κανάλι τους στο YouTube, καθώς και στην ιστοσελίδα τους.