Συνέντευξη με τους Sòlastas

Έχει κουράσει η εισαγωγή όπου σας λέω για κάποιο μουσικό ή συγκρότημα το οποίο δεν ήξερα κι άκουσα κάπου και μου άρεσε, αλλά είναι αλήθεια πως πολλά αξιόλογα σχήματα δεν προβάλλονται αρκετά, ή και καθόλου, έξω από τους κύκλους τους. Ένα από αυτά είναι κι οι
Sòlastas, που τους άκουσα στο φεστιβάλ Κέλτικης μουσικής πριν λίγο καιρό. Τους γνώρισα, σας τους συστήνω (και σας τους συνιστώ), γνωρίστε τους κι εσείς μέσα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε η τραγουδίστριά τους Λαμπρινή Γιώτη.


Πόσο καιρό υπάρχουν οι Sòlastas, και πώς δημιουργήθηκαν;
Οι Sòlastas ξεκινήσαμε το 2011 σαν ντουέτο Labrini Gioti & George Tsimbouksis ensemble.(φωνή, πιάνο, shrutti box/ φωνή, τρίχορδο μπουζουκι, κιθαρα). Το 2013 προς 2014 ένωσαμε τις δυνάμεις μας με τον Αντώνη Πανταζή (αμερικάνικο μαντολίνο). To 2016 πήραμε το όνομα Sòlastas. Από τότε προστέθηκαν κι άλλα μέλη, κυρίως κοντραμπασίστες και νέα όργανα. Η νέα σύνθεση της μπάντας, μαζί με τους μουσικούς, είναι η εξής:
Λαμπρινή Γιώτη- φωνή, πιάνο, nyckelharpa, synth, shrutti box, επιμέλεια ρεπερτορίου
Γιώργος Τσιμπουξής- φωνή, κιθαρα, τριχορδο μπουζουκι, Πορτογαλική μαντόλα
Αντώνης Πανταζής- φωνή, ιρλανδικό κι αμερικάνικο μαντολίνο, φλογέρες
Χάρης Κελλάρης- ηλεκτρικό μπάσο και soundscapes

Τι σημαίνει Sòlastas;
Sòlastas σημαίνει φωτισμένος στα Σκωτσέζικα Γαέλικα.

Γιατί επιλέξατε την κέλτικη μουσική;
Επιλέξαμε την κέλτικη μουσική, γιατί στην ουσία σπούδασα αυτό το είδος (Μεταπτυχιακό στην Εθνομουσικολογία - Ιρλανδικό παραδοσιακό Γαέλικο τραγούδι α καπέλα στην Ιρλανδία).
Ασχολούμαι με αυτό το είδος από το 1993 μαζί με τη σκανδιναβική μουσική, και γενικά παίζουμε ρεπερτόριο με το οποίο έχω ασχοληθεί και διδαχθεί. Επίσης ο Αντώνης Πανταζής ήταν ακροατής και συλλέκτης της κέλτικης μουσικής πολύ πριν τον γνωρίσουμε.

Υπάρχει κάποιου είδους μελέτη πάνω σε κέλτικες ιστορίες ή θρύλους, κατά την επιλογή των τραγουδιών;
Πάντα γίνεται μελέτη των στίχων του τραγουδιού. Δε συνδέονται πάντα με θρύλους. Θα λέγαμε ότι είναι πραγματικές ιστορίες.

Έχετε ταξιδέψει ποτέ με το συγκρότημα για να παίξετε στις χώρες από τις οποίες προέρχεται η μουσική αυτή;
Προς το παρόν, έχουμε ταξιδέψει μόνο με τον Γιώργο Τσιμπουξή σαν ντουέτο στη Σκωτία και τη Σουηδία. Στα άμεσα σχέδια είναι να ταξιδέψουμε με την μπάντα.

Έχει σχέση η παραδοσιακή κέλτικη μουσική με τη δική μας;
Η κέλτικη παραδοσιακή μουσική συνδέεται και μουσικά, αλλά και στιχουργικά με τη δική μας μουσική. Η πεντατονική σκάλα συνδέεται με την Ηπειρώτικη μουσική, αλλά και στιχουργικά έχουμε ίδια θέματα, όπως η ξενιτειά κ.α.

Είναι η μουσική σκηνή στην Ελλάδα αυτό που θέλετε, για το συγκεκριμένο είδος μουσικής;
Η μουσική σκηνή στην Ελλάδα, τώρα μαθαίνει αυτό το είδος (τα τελευταία 5 χρονιά). Κάνουμε προσπάθειες να δείξουμε στο κοινό την ομορφιά αυτής της μουσικής και να τους «μυήσουμε» σε αυτή.

Με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την Lisa Gerrard, The Mystery of the Bulgarian voices, Iarla O Lionaird, Afro Celt Sound System, , Capercaillie, Shooglenifty, Niteworks, Jordi Savall, Santaolalla Gustavo, Stuart Dempster, Arvo Part,Royksopp, Fever Ray, Pink Floyd, Thom Yorke, Nordic, Manfred Eicher, Sheila Chandra και άλλους- ατέλειωτη λίστα απεριορίστου θαυμασμού για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες. Κάποιους είχα τη χαρά να τους έχω καθηγητές (όπως τον Iarla O Lionaird).

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν ένα δίσκο, συναυλίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και κάποιες συνεργασίες. Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι συναυλίες μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη.
Sòlastas team


Περισσότερα για τους Sòlastas στη σελίδα τους στο Facebook, και περισσότερη από τη μουσική τους θα ακούσετε σε YouTube και SoundCloud.